Preminuo hrvatski plivački maratonac Florio Burburan

29.03.2022.

18:58

Autor: K.L./Hina

Florio Burburan

Florio Burburan

Foto: Privatna arhiva / -

Nakon kratke i teške bolesti u 70. godini je preminuo je hrvatski plivački maratonac Florio Burburan.

Tijekom karijere isplivao je više od 50 maratona, a bio je svjetski prvak u daljinskom plivanju u kategoriji osoba s invaliditetom (1988, 1989, 1990, 1991).

U vrijeme konstituiranja prvog hrvatskog višestranačkog Sabora, u Zagrebu 30. svibnja 1990. Burburan, kojeg su zvali "Kvarnerski delfin", je u talijanskoj Messini obranio titulu u daljinskom plivanju u kategoriji osoba s invaliditetom. Iako je bio jugoslavenski predstavnik na tom prvenstvu, na prijavnici za nastup je uz svoje ime i prezime napisao - Croatia, što su organizatori prihvatili.

Burburan je rođen u Rijeci gdje je završio gimnaziju i Institut za teološku kulturu laika na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci, a položio je i trenerski tečaj za osobe s invaliditetom. Bavio se i streljaštvo i gimnastikom, ali je prevladala ljubav prema plivanju.

Svojim iznimnom natjecateljskom karijerom dao je veliki doprinos boljoj percepciji sportaša s invaliditetom u javnosti. Bio je zaposlen kao propagandist u Riječkoj banci, te hotelu Miramor kao terapeut do umirovljenja. Ljubav prema vodenim sportovima naslijedili su i njegovi sinovi David i Viktor Burburan koji su postali uspješni vaterpolisti.

Predsjednik RH odlikovao ga je 1995. Redom hrvatskog trolista za sportske uspjehe i prezentiranje Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!