09:30 / 30.04.2019.

Autor: A.M./Hina

Preminula legendarna kuglačica Štefica Krištof

Štefica Krištof

Štefica Krištof

Foto: - / -

U Zagrebu je jučer, 29. travnja, u 83. godini preminula legendarna hrvatska kuglačica Štefica Krištof, dvostruka svjetska doprvakinja u pojedinačnoj konkurenciji.
U Zagrebu je jučer, 29. travnja, u 83. godini preminula legendarna hrvatska kuglačica Štefica Krištof, dvostruka svjetska doprvakinja u pojedinačnoj konkurenciji te osvajačica sedam svjetskih zlata u parovima i u ekipnoj konkurenciji.
Štefica Krištof rođena je u Zagrebu 16. kolovoza 1936. godine. Po struci nastavnica bila je višegodišnja glavna tajnica Hrvatskog kuglačkog saveza. Bila je članica zagrebačkih kuglačkih klubova: Tekstilac, Mladost i Trešnjevka. Zanimljivo je istaknuti da je prije kuglanja Štefica igrala košarku.
Bila je višestruka prvakinja Jugoslavije i Hrvatske u kuglanju. Za najbolju sportašicu Hrvatske proglašena je dvaput, jednom je bila najbolja sportašica Jugoslavije, a četiri puta bila je izabrana za najbolju sportašicu Grada Zagreba.
Nastupila je na čak 13 svjetskih prvenstava i sakupila 150 reprezentativnih nastupa.
Zlatnim medaljama okitila se u 1980. u rumunjskoj Mangaliji, gdje se popela na vrh svijeta u parovima i ekipno, zatim u češkom Brnu 1982. godine, gdje je ponovno bila članica reprezentacije Jugoslavije koja je postala svjetski prvak. Zlato je osvojila u parovima 1984. u Ljubljani te još triput ekipno: 1988. u Budimpešti, 1990. u Innsbrucku i 1992. u Bratislavi.  
Titulu viceprvakinje svijeta na najvećim svjetskim smotrama u kuglanju Štefica Krištof je osvojila ekipno 1976., u Beču, 1978. u švicarskom Luzernu i 1984. u Ljubljani, dok  je pojedinačno srebrna bila 1980. u Mangaliji i 1982. u Brnu.
Osvojila je i tri brončane medalje na svjetskim prvenstvima: u parovima 1992. u Bratislavi te ekipno 1994. u njemačkom Ludwigshafenu i 1998. u Celju.
Štefica Krištof osvojila je i četiri medalje na pojedinačnim natjecanjima Svjetskoga kupa, a s klubom je dva puta osvajala druga mjesta na Europa pokalu.
Usprkos teškoj bolesti i gotovo do posljednjih dana života legendarna Štefica Krištof volonerski je radila sa djecom, najmlađim hrvatskim kuglačima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!