16:55 / 13.03.2020.

Autor: I.L./HGS/HRT

Prekinut Svjetski kup u Bakuu, Ude i Korent neće se boriti u finalu

Filip Ude (Davor Javorović/PIXSELL)

Filip Ude (Davor Javorović/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Organizator Svjetskog gimnastičkog kupa u Bakuu prekinuo je natjecanje zbog pandemije koronavirusa.
Hrvatski gimnastičar Filip Ude izborio je finale konja s hvataljkama, dok je Ana Đerek bila prva rezerva za finale partera na Svjetskom gimnastičkom kupu u Bakuu. Finale se trebalo održati u nedjelju, međutim organizator je natjecanje prekinuo zbog pandemije koronavirusa.

"Prema odluci Vlade Azerbajdžana o zabrani masovnih okupljanja u zemlji, počevši od sutra, a zbog činjenice da u zemlji ne postoji cjepivo protiv ovog koronavirusa, finala Svjetskog gimnastičkog kupa 14. i 15. ožujka se otkazuju. Ova mjera se poduzima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u Azerbajdžanu, stoji u priopćenju organizatora natjecanja.

Ude, srebrni olimpijac iz Pekinga, drugog kvalifikacijskog dana u Bakuu zauzeo je 8. mjesto s ocjenom 14,166 među 33 vježbača koji su nastupili na konju s hvataljkama. 

- Logično je da su to napravili. Stanje je sada doista postalo alarmantno. Iskreno, davao sam polovične šanse da bi se natjecanje moglo prekinuti i evo, ipak su morali napraviti taj najdrastičniji potez. Ja sam svoj posao ovdje napravio, a sada se samo nadamo da ćemo uspjeti naći avionske karte kako bi se što prije vratili svojim domovima. Nitko ne razmišlja što će biti s kvalifikacijama za OI, vjerujem da će MOO i Svjetska gimnastička federacija naći pravo rješenje kad se smiri cijela ova situacija, rekao je Ude.

Osvrnuo se i na svoj nastup:

- Zadovoljan sam izvedbom, dobro sam trenirao, jako sam malo griješio na treninzima i to se odrazilo i ovdje. Pogriješio sam samo na trećem elementu, ali na sreću bilo je dovoljno da uđem u finale, rekao je.

Ana Đerek, koja već ima olimpijsku vizu, zauzela je 9. mjesto na parteru s ocjenom 12,566 (početna 4,8) među 27 djevojaka i bila je prva rezerva za nedjeljno finale. Nastup na gredi završila je na 20. mjestu sa 11,500 bodova (početna 5,3) u konkurenciji 32 gimnastičarke.

- Na gredi sam dodala novi element F težine i napravila pogrešku, zato je na kraju takav plasman. Na parteru sam zadnji element olakšala tako da mi je početna ocjena bila nešto niža. Sve u svemu, mogu puno bolje, ali nisam nezadovoljna. Ipak je prošlo pet mjeseci od mog zadnjeg natjecanja tako da se to osjeti. Za prvo natjecanje je i onako bilo najbitnije odraditi ga i dobiti samopouzdanje za dalje, a to sam uspjela, rekla je Ana Đerek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!