11:35 / 01.06.2019.

Autor: K.L./Hina

Predstavljene odore volontera koji će nositi olimpijski plamen

Foto:  REUTERS/Issei Kato

Foto: REUTERS/Issei Kato

Foto: - / REUTERS

Put u trajanju od 121 dana počet će 16. ožujka u J-Villageu u Fukushimi gdje se nalazi trening centar japanske nogometne reprezentacije.
Organizatori olimpijskih igara u Tokiju 2020. predstavili su odore koje će nositi 10.000 volontera koji će nositi olimpijski plamen te su otkrili pojedinosti puta kojim će ići olimpijski plamen.

Olimpijski plamen će proći svih 47 japanskih prefektura - od Hokkaida na sjeveru do južnog otoka Okinawe - i veći će dio zemlje imati priliku vidjeti plamen s obzirom da 98 posto japanskog stanovništva živi na udaljenosti do sat vremena od puta kojim će proći plamen.

Put u trajanju od 121 dana počet će 16. ožujka u J-Villageu u Fukushimi gdje se nalazi trening centar japanske nogometne reprezentacije i koji je simbol nastavka života nakon potresa 2011. u kojem je stradalo gotovo 16.000 ljudi.

Organizatori igara su željeli naglasiti da Igre 2020. u Tokiju imaju 'važnost za obnovu' te da je zato izabran put  koji prolazi kroz Okumu gdje se nalazi dio nuklearnog kompleksa Fukushime i kroz Kumamoto Castle koji je oštećen u potresu 2016.

Plamen će također proći Hiroshima Peace Memorial Park kao i planinu Fuji prije nego stigne na nacionalni stadion u Tokiju 24. srpnja na svečanost otvorenja olimpijskih igara.

Odore u koje će biti odjeveni nositelji plamena načinjene su dijelom od recikliranih plastičnih boca.

- Odora koju će nositi volonteri je ekološki prihvatljiva. Tvrtka Coca Cola je sakupljala plastične boce i reciklirala ih kako bismo ih mogli iskoristiti za materijal za odore, izjavio je višestruki osvajač olimpijskih medalja u judu Tadahiro Nomura koji je predstavio odore.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!