Uoči EP-a u karateu: Konkurencija jača nego ikad, mi bolji nego ikad!

14.05.2021.

17:00

Autor: A.M./HRT/Hina

Hrvatski reprezentativci u karateu

Hrvatski reprezentativci u karateu

Foto: HTV / HRT

Od 19. do 23. svibnja u Poreču će biti Europsko prvenstvo u karateu na kojem će nastupiti karatisti iz 48 zemalja.

- Ovo je najvažniji događaj Europske karate federacije, s obzirom da se radi o i kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Europska federacija je krajem listopada počela tražiti sposobnog organizatora nakon iznenadnog odustajanja Švedske, a javilo se 16 jakih saveza, među kojima turski, francuski, njemački, španjolski - no, zahvaljujući dobroj suradnji, suglasnostima i podršci s našim lokalnim i nacionalnim partnerima, Izvršni odbor EKF-a, jednoglasno je odlučio da domaćin bude upravo Hrvatska, kazao je predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek na konferenciji za novinare.


- Želim zahvaliti najužem timu organizacijskog odbora 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu, što su u šest mjeseci odradili ono što druge, financijski znatno snažnije federacije odrađuju dvije godine, dodao je.


Prema trenutačnim podacima u Poreč dolazi 48 nacionalnih karate saveza s oko 1.200 akreditiranih osoba koje će u narednim danima osigurati oko deset tisuća noćenja u Poreču.

Za hrvatskog reprezentativca Ivana Kvesića bit će to posebno EP na kojem će čekati potvrdu karte za OI u Tokiju. Naime, Kvesićev nastup na OI ovisi o plasmanu turskog natjecatelja Ugura Aktasa, koji na EP mora biti najmanje sedmi.


- Moj glavni cilj je ulazak u finale prvi dan, a mislim da je to i realno, ukoliko sve budem odradio na maksimumu svojih mogućnosti. Mi smo kroz tri godine sakupljali bodove za Olimpijske igre i situacija je takva da ja svojim nastupom više ništa ne mogu promijeniti. Čekamo turskog predstavnika koji mora biti među prvih sedam na Europskom prvenstvu, a trenutno je prvi na svjetskoj i europskoj razini. U sportu nikad ne možemo znati, ali osobno se nadam da će u Poreču on biti među sedam, a ja prvi, rekao je naš  Ivan Kvesić.


Pristup sportskoj dvorani "Žatika" u Poreču, u kojoj se odvija EP ograničen je samo za akreditirane osobe, koje su prije dolaska na natjecanje dužne predočiti negativan PCR test. Ipak, svi će zainteresirani događaj moći pratiti putem internetskog prijenosa uživo na YouTube kanalu Svjetske karate federacije, a u Hrvatskoj i putem malih ekrana.

- Smatram da smo se, u odnosu na ovaj zanimljiv period i ove uvjete koje nam je pandemija uzrokovala, dobro pripremili i napravili sve što je bilo u našoj moći. Na žalost, nismo imali puno natjecanja gdje bismo mogli provjeriti našu trenutnu spremu, ali stvarno vjerujem u naš tim i u našu cijelu reprezentaciju, dodala je hrvatska karatistica Ana Lenard i dodaje: Svi "grizu" na Olimpijske igre, treniraju više nego ikad, konkurencija je jača nego ikad, ali zato smo mi bolji nego ikad, pa ćemo vidjeti kad dođe taj dan. Tko će biti najjači u glavi i najspremniji taj će osvojiti medalju, uz naravno dozu sportske sreće i hladnu glavu, koja je neophodna. 

Anđelo Kvesić je istaknuo kako ima velika očekivanja uoči početka EP-a:


- Na posljednjem Europskom prvenstvu bio sam brončani. Ove godine se nadam i čvrsto vjerujem da napadamo finale, odnosno zlato. Dobro smo se pripremili, a žao mi je što neće biti publike na tribinama, korona nas je po tom pitanju zeznula, jer mislim da bi to bio pravi spektakl, navijanje i atmosfera, kazao je Anđelo Kvesić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!