Predstavljamo borilišta i građevine na OI u Tokiju

19.07.2021.

10:53

Autor: M.Š./Hina/HRT

Glavni press centar u Tokiju

Glavni press centar u Tokiju

Foto: Andrew Boyers / REUTERS

Ukupno 43 borilišta bit će u uporabi tijekom Olimpijskih igara (23. srpnja - 8. kolovoza) i Paraolimpijskih igara (24. kolovoza - 5. rujna) u Tokiju, od kojih je 25 već bilo izgrađenih, deset je privremenih građevina, a osam ih je potpuno novih.

Nažalost, zbog pandemije su domaćini Igara bili prisiljeni na odluku o održavanju natjecanja bez nazočnosti gledatelja pa će tribine ovih zdanja odzvanjati prazninom, što neće umanjiti njihovu ljepotu.

Borilišta su rasprostranjena po dva glavna područja japanske metropole: dio se nalazi u području Tokijskog zaljeva, zemljišta 'otetog' Tihom oceanu na jugu grada, a ostatak je u središnjem, povijesnom dijelu, u kojem su nanovo izgrađeni ili obnovljeni objekti korišteni 1964. u vrijeme održavanja 18. olimpijskih igara.

Izdvojili smo nekolicinu najvažnijih objekata na kojem će se održavati natjecanja za vrijeme Igara 32. olimpijade.

Novi olimpijski stadion

Na istoj lokaciji na kojoj je stajao olimpijski stadion za Igre 1964., u samom središtu Tokija, izgrađeno je novo, moderno izdanje s kapacitetom za 68.000 gledatelja kojih, nažalost, neće biti. Olimpijski stadion će biti mjesto na kojem će Igre biti otvorene i zatvorene, a na njemu će biti održana gotovo sva atletska natjecanja te finalna utakmica turnira za nogometašice.

Ova je građevina bila predmetom kontroverzi 2015., jer su troškovi inicijalnog projekta danas pokojne iračko-britanske arhitektice Zahe Hadid sezali do gotovo dvije milijarde eura. Japanska vlada se potom odlučila za projekt japanskog arhitekta Kenga Kume koji je bio jeftiniji (1,3 milijarde eura) i u kojem je prednost dana tradicionalnim japanskim materijalima, poput drvene građe od cedra.

Vodeni centar

Impozantno zdanje u Tokijskom zaljevu će ugostiti natjecanja u plivanju, umjetničkom plivanju i skokovima u vodu. Za Igre je bio predviđen kapacitet od 15.000 sjedećih mjesta koji bi potom bio smanjen na 5.000 za potrebe drugih natjecanja i lokalnog stanovništva.

Zanimljivost ovog centra je pomični zid pomoću kojeg se od 50-metarskog bazena mogu napraviti dva 25-metarska, a podešavati se može i dubina bazena.

Ariake Arena

Olimpijski odbojkaški turnir i Paraolimpijski košarkaški turnir će biti održani u ovoj novoizgrađenoj dvorani za 15.000 gledatelja. Zakrivljeni krov je prekriven solarnim pločama koje su morale biti postavljene tako da bi se izbjeglo odbijanje sunčeve svjetlosti prema obližnjim neboderima.

Poput Vodenog centra, i Ariake Arena je opremljena termalnim senzorima i geotermalnim pumpama kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida. Nakon Igara će ostati u uporabi za sportske događaje, ali i za koncerte.

Nippon Budokan

Ovo je hram borilačkih sportova sa zakrivljenim krovom koji bi trebao nalikovati planini Fuji. Osmerokutna građevina koja može primiti 11.000 gledatelja nalazi se u blizini Carske palače, a bila je izgrađena za džudaška natjecanja na Igrama 1964. Na ovim će se Igrama za olimpijska odličja u njoj boriti džudaši i karataši.

Nippon Budokan ima status i legendarne koncertne dvorane: ovdje su Beatlesi 1966. održali svoj prvi koncert u Japanu. Svakog 15. kolovoza ovaj centar je domaćin nacionalnog dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata uz nazočnost carskog para.

Olimpijsko selo

Izgrađeno je na zemljištu pravokutnog oblika u Tokijskom zaljevu. Selo se sastoji od 21 stambene zgrade koje imaju od 14 do 18 katova. Za vrijeme Olimpijskih igara na raposlaganju će biti 18.000 ležajeva, dok će na Paraolimpijskim igrama svoj privremeni dom ovdje naći 8000 osoba.

Selo uključuje divovsku kantinu s 3000 mjesta te malu kliniku u kojoj će biti obrađivani svi kod kojih se pojavi sumnja na zarazu koronavirusom, prije nego što budu poslani u karantenu u hotel izvan Olimpijskog sela ili na liječenje u bolnicu.

Po završetku Olimpijskih i Paraolimpijskih igara planirano je da selo bude pretvoreno u luksuznu, rezidencijalnu eko-četvrt.

Fukushima i Sapporo

Sjeveroistočni dio zemlje, koji je 2011. uništen potresom, cunamijem i nesrećom u nuklearnoj elektrani u Fukushimi, simbolično je povezan s Olimpijskim igrama u Tokiju kojima su japanske vlasti prije izbijanja pandemije nadjenule nadimak "Rekonstrukcijske igre". U Fukushimi će biti održana natjecanja u bejzbolu i softbolu.

Sapporo je smješten 800 kilometara sjeverno od Tokija i promoviran je u olimpijsko borilište bez da je to tražio od organizatora. Na njegovim će se ulicama za medalja natjecati maratonke, maratonci, hodačice i hodači, što je rezultat zahtjeva koji je 2019. postavio Međunarodni olimpijski odbor (MOO) bojeći se velikih tokijskih vrućina i nemogućih uvjeta za održavanje natjecanja u kojima su sportaši izloženi iznimnim naporima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!