15:46 / 11.12.2019.

Autor: I.L.K./Hina

Predsjednik UEFA-e ambasador Plazma Sportskih igara mladih

Aleksander Čeferin, Predrag Mijatovicć (Patrik Macek/PIXSELL)

Aleksander Čeferin, Predrag Mijatovicć (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Sportske igre mladih su pokrenute 1996. godine u Splitu.
Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Slovenac Aleksander Čeferin je na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom hotelu Esplanade proglašen ambasadorom Plazma Sportskih Igara mladih.

Priznanje prvom čovjeku krovne nogometne organizacije "Starog kontinenta" uručio je najdugovječniji ambasador Sportskih igara mladih, bivši nogometaš Real Madrida Predrag Mijatović.

- Drago mi je da UEFA može podržati ovaj projekt i ulagati u djecu, njima se ne može lagati. Prihvatio sam poziv jer je ovaj projekt zanimljiv i humanitaran. Bavljenje sportom je zdravo, ono donosi pozitivne vrednote, rekao je Čeferin otkrivši zanimljivu anegdotu kako je osnivač SIM-a Zdravko Marić stupio s njim u kontakt.

- Svidjelo mi se kako nije želio otkriti tko mu je dao moj broj telefona. Malo je ljudi u ovim populističkim vremenima koja u prvi plan guraju druge, a ne svoj interes, kazao je predsjednik UEFA-e.

Sportske igre mladih su pokrenute 1996. godine u Splitu i najveća su amaterska manifestacija u Europi koja djeci omogućuju da se okušaju u 10 sportova (nogomet, mali nogomet, košarka, rukomet, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, atletika, šah i graničar).

Ove su godine srušile sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika. U 2019. godini organizirale su sportska natjecanja u više od 220 gradova i mjesta u regiji i okupili više od 202.000 sudionika.

- Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milijun i sedam stotina tisuća sportaša koji su u 23 godine osjetile što su to sport, druženje i zabava. Posebno sam ponosan što smo sve ove godine zbližili djecu, a poanta je da to činimo još više, rekao je začetnik projekta Zdravko Marić.

Mnogobrojne poznate osobe i vrhunski sportaši sudjelovali su u mladosti na Plazma Sportskim igrama mladih, među njima su Sandra Perković, Dario Šarić, Vedran Ćorluka, a ambasador su Luka Modrić, jedan od najboljih nogometaša današnjice, Nemanja Matić, Edin Džeko, Miralem Pjanić i mnogi drugi.

U sklopu programa predstavljen je i Projekt Youth Sports Games sufinanciran od strane Erasmus + Programa Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 365.525 eura, a okuplja partnere iz sedam zemalja: Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Makedonije, Srbije i BiH u trajanju 2 godine. Nagrade za dugogodišnje partnerstvo dodijeljene su predstavnicima Coca-Cole, tvrtke Bambi i Tommy.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!