Predsjednik ronilačkog saveza odbacuje optužbe

25.10.2021.

15:08

Autor: Studio 4/I.Ž.K./HRT

Kamilo Čuljak

Kamilo Čuljak

Foto: Studio 4 / HRT

Nakon teških prozivki i optužbi za malverzacije bivšeg trenera najtrofejnije hrvatske ronilačke reprezentacije upućene sadašnjem vodstvu Hrvatskog ronilačkog saveza (HRS), gost u Studiju 4 bio je Kamilo Čuljak, predsjednik HRS-a koji je nedavno održao sjednicu Upravnog odbora.

Bivši trener hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah Ivan Drviš Čuljka i ostale čelne ljude tereti za kriminal, financijske malverzacije, nestručnost i nebrigu prema natjecateljima. Drviš je o svemu obavijestio USKOK, ali i Hrvatski olimpijski odbor.  

- To su vrlo ružne optužbe bivšeg trenera Drviša koji je sam dao ostavku prije tri i pol godine. Iznio je hrpu zlonamjernih tvrdnji bez ikakvog argumenta, na način da je u čitavu priču uvukao nekolicinu sportaša koje je on osobno trenirao i koje dijelom još uvijek trenira. Nestručnost i nebriga prema natjecateljima je jedna vrlo ružna kvalifikacija.... Sada kada gledate kontinuitet u zadnjih 15 godina, vide se uzlazni rezultati, znači otprilike kako oni nama spočitavaju, od kad smo na čelu Saveza. Je li to samo po sebi kontradiktorno? Odbacujem takve tvrdnje, radi se o prozivkama koje se svode na osobno vrijeđanje i prozivanje, na osobnoj razini, bez ikakve argumentacije i bespredmetno je o tome govoriti, smatra čelni čovjek HRS-a. 

Na pitanje o nagradama sportaša i optužbe da ih sam sebi prisvaja te uvjetima za odlaske na natjecanja Čuljak je izjavio sljedeće:


- Interesantno je kako je bila tempirana afera uoči samoga natjecanja u Turskoj, natjecanje je počelo u ponedjeljak, a afera u petak. Nema govora o nikakvom zakidanju natjecatelja. Oni dobivaju nagrade na temelju ostvarene zlatne medalje na europskom ili svjetskom prvenstvu. Čak i kad naprave svjetski rekord ne ostvaruju pravo na nagrade, savez praktično administrira kad su u pitanju nagrade, sportašima nagrada direktno sjeda na žiroračun i isplaćuje ju ministarstvo.


- Za ostvarivanje nastupa i ulazak u reprezentaciju temelj je ostvarivanje norme, obično su to 3+3 osobe, ne može savez izdvojiti više sredstava jer praktično HOO doznačuje sredstva za odlazak na međunarodna natjecanja. Stoga mi dopuštamo da oni koji su ostvarili normu mogu otići na natjecanja na teret svog kluba ili sponzora, da bi kasnije refundirali troškove ako osvoje medalju.

- Postavili smo trenera reprezentacije koji je kineziolog, koji ima reference iz olimpijskih sportova, on je došao iz borilačkih sportova. Trener koji iza sebe ima europskog prvaka koji je bio kondicijski trener Dodigu, tenisaču.

Ja se ronjenjem bavim 35 godina, znam koji su rizici u ronjenu i mi smo potpuno svjesno ušli u ovu priču. Gospodin Drviš je sam podnio ostavku prije tri godine iz osobnih razloga i predložio nam je trenera koji je bio do kraja prošle godine koji nam se popeo svima na glavu. Mi smo morali dovesti osobu sa strane koje je neopterećena da uredi međuljudske odnose. Rezultati su ostali ove godine kao što su bili i prošlih.


- Kada je u pitanju sigurnost, sigurnost je postavljena na jednoj visokoj razini, i za to su nadležni oni koji vode klub, ne može trener reprezentacije biti odgovoran za sigurnost svih ronitelja. Potpuno je neutemeljeno da trener ne zna ronjenje, da nije ušao u priču, da ne zna što je trening, on sve što treba, on polako dobiva,  odgovorio je Čuljak na optužbe vezane za imenovanje novog trenera.


Predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza na kraju je zaključio kako je savezu i sportašima nanesena šteta.


- Ovaj slučaj je svakako nanio štetu hrvatskom ronjenju i sportašima prije svega jer je afera tempirana prije samog natjecanja u Turskoj kad je sportašima bio potreban mir. Ja sam prije svega i svi mi unutar saveza za rješavanje problema unutar kuće. Problemi se ne rješavaju na ulici, zaključio je Čuljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!