16:42 / 19.09.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Predsjednik FINA-e gost Hrvatskog plivačkog saveza

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrick Royle / Shutterstock

Dvodnevna, četvrta po redu, Konvencija Hrvatskog plivačkog saveza, održana je u Termama Tuhelj, uz gostovanje novoizabranog predsjednika Međunarodne plivačke federacije (FINA) Husaina Al-Musallama. 

- Ponosan sam što kao predsjednik FINA-e mogu pozdraviti hvalevrijedne napore koje Hrvatski plivački savez poduzima kako bi postigao boljitak plivanja. Hrvatska je na međunarodnoj razini prepoznata kao država velikog plivačkog potencijala i zajednički nam je cilj osigurati mladim nadama što bolje uvjete treniranja, a sve kako bi postigli još bolje rezultate. Uz Hrvatsku me vežu osobne i sportske veze te mi je veliko zadovoljstvo što sam sudjelovao u radu ove Konvencije, istaknuo je Husain Al-Musallam, predsjednik FINA-e povodom svečanog otvorenja Konvencije.

Konvencija HPS-a okupila je vodeće hrvatske trenere i druge dionike plivačkog sporta, za koje je Savez priredio bogat stručni program uz sudjelovanje nekih od najvećih europskih autoriteta iz plivačkog sporta.

Stručna Konvencija obuhvatila je teme važne za razvoj i povećanje kvalitete treniranja mladih plivača, a Stručno programska komisija Hrvatskog plivačkog saveza predstavila je projekt Strategija razvoja plivanja u RH 2021. – 2028., kao i Plan aktivnosti reprezentacija HPS-a.

Arpad Petrov, glavni trener mađarskog plivačkog kluba Iron Swim Budapest iz kojeg je osvajačica olimpijskog zlata Katinka Hosszú, održao je predavanja pod nazivom "Visinski trening" i "Tranzicija od juniora do seniora".

Petra Škabova
, češka trenerica Barbore Seemanove, održala je predavanje pod nazivom: "Barbora Seemanova 200 m slobodno: od mlade nade do europske prvakinje".

Predavanja je održala i iskusna hrvatska plivačica i trenerica Nataša Tomanović s temom "Trener – upravljanje vlastitim mislima i emocijama", dok je magistrica prehrane, analitičarka prehrane i voditeljica Moje Kuće Zdravlja, Mirjana Tonković održala predavanje o važnosti pravilne prehrane s naglaskom na školsku prehranu: "Prehrana plivača tijekom boravka u školi – nutritivno kvalitetan obrok" i "Suplementacija plivača u dobi 14 – 18g" u kojoj je objasnila važnost ispravnog raspoređivanja kalorija kroz dan za plivače u toj dobi.

Konvenciji je prisustvovao i Vladislav Veselica, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza.

- Konvencija koju je organizirao Hrvatski plivački savez kao čuvar izvrsnosti ovog sporta, važan je doprinos budućem povećanju kvalitete rada svih onih koji svojim trudom podupiru plivanje. Samo korjenite promjene, koje uključuju izgradnju novih bazena, ali i usvajanje potpuno novih znanja i tehnologija kao potpore plivačima i trenerima, jamče budućnost hrvatskog plivanja. Od prvih ulazaka u bazen neplivača, do naših olimpijaca, hrvatsko plivanje zaslužuje bolje i zahvaljujem svima koji zajedno sa Savezom na tome predano rade, istaknuo je Veselica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!