14:42 / 07.05.2019.

Autor: A.M./Hina

Predsjednica Grabar-Kitarović sa splitskim olimpijcima

Kolinda Grabar-Kitarović s članovima splitskog kluba olimpijaca u galeriji Meštrović (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Kolinda Grabar-Kitarović s članovima splitskog kluba olimpijaca u galeriji Meštrović (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike sastala se u utorak u Galeriji Meštrović s članovima Splitskog kluba olimpijaca.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u utorak nakon svečane mise, koja se služila na splitskoj Rivi u povodu blagdana Sv. Dujma, zaštitnika toga grada Splita, u Galeriji Meštrović s članovima Splitskog kluba olimpijaca.
U ime toga kluba dočekao ju je Milivoj Bebić, koji joj je rekao da posebno cijene njezinu potporu hrvatskome sportu i sportašima, a u znak sjećanja na današnji susret uručio joj je zlatnu plaketu toga kluba.
Predsjednica je rekla kako je impozantno da u Splitu ima 98 osoba koje su osvajale olimpijske medalje u 12 sportova, što čini Split "najsportskijim gradom u svijetu". Prisjetila se prve olimpijske medalje u Barceloni 1992. godine, koju je nakon osamostaljenja i priznanja Hrvatske osvojio Goran Ivanišević, koji je nosio hrvatski stijeg. Dodala je da nikada neće zaboraviti te trenutke jer oni ostaju u sjećanju, a prisjetila se i Blanke Vlašić, Tonija Kukoča, Dina Rađe i mnogih drugih sportaša.
- Iznimno je bitno promicanje sporta. Ja to radim punim srcem i ne samo da sam sportski entuzijast, već i vjerujem da je sport iznimno bitan za zdravlje nacije, ali i za zdravo razmišljanje, optimizam, za postavljanje i ispunjavanje ciljeva. Zalažem se da se što prije donese nova strategija razvoja sporta, kao i najavljeni zakon o sportu za koji se nadam da će se konačno primjenjivati, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
Istaknula je kako treba sagledati gdje smo danas počevši od malih nogu, od toga koliko djeca imaju sati sporta, tjelesnog odgoja ili fizičkih aktivnosti te koliko su im dostupni sportovi i bavljenje njima nakon škole jer je to jedini način da stvaramo nove talente i olimpijce. Rekla je kako U Hrvatskoj imamo tendenciju da brzo zaboravljamo vlastite uspjehe, rekla je, ističući kako se u svijetu još sjećaju slavne pobjede hrvatske reprezentacije u Moskvi te mnogih drugih hrvatskih pobjeda i sportaša.
Na pitanje očekuje li da će hrvatska nogometna reprezentacija ove godine doći u Split, hrvatska predsjednica je odgovorila kako se nada da hoće i da bi voljela vidjeti reprezentaciju u Splitu, a na pitanje hoće li je doći gledati odgovorila je kako utakmice reprezentacije propušta jedino ako joj se nešto ispriječi.
Novinare je zanimalo i prati li još koji sport osim nogometa, na što je rekla da prati rukomet, košarku, hokej na ledu, atletiku i odbojku, da prati sve sportove, čak i američki nogomet.
- Barem pogledam Super Bowl, a i bejzbol jer sam svojevremeno dok sam živjela u Americi igrala softball, ali i hokej na parketu, kuglanje, a i nešto malo sam klizala,  rekla je hrvatska predsjednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!