Nova hibridna era vozila na WRC-u u Hrvatskoj

01.02.2022.

20:02

Autor: Boris Jelavić/Dnevnik/HRT

Elfyn Evans

Elfyn Evans

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

WRC, Svjetsko prvenstvo u reliju, kao što je nedavno i službeno objavljeno, ponovno stiže u Hrvatsku. Od 21. do 24. travnja atraktivni brzinski ispiti okupit će najbolje svjetske vozače. Nakon uspješnog lanjskog izdanja pred domaćim su organizatorima još veći izazovi.

Treća postaja 50. sezone Svjetskog prvenstva u reliju rezervirana je za Hrvatsku. Brzinski ispiti u pet hrvatskih županija s ceremonijalnim startom u Zagrebu garancija su još jednog velikog i posebnog oktanskog spektakla. Hrvatska je ponovno dio vrhunske reli priče koju svake godine prati gotovo milijardu gledatelja diljem svijeta.


- Imali smo i dosta sreće, ali što kažu: sreća prati hrabre. Dobro smo odradili tu prvu godinu i prepoznali su to stranci i ponudili nam dugogodišnju suradnju, rekao je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja.


- To je veliko priznanje prije svega za naš Savez i za sve naše sportske dužnosnike, organizatore jer ovo je Hrvatski proizvod. Utrku su organizirali gotovo sve hrvatski sportski dužnosnici i stručnjaci, istaknuo je predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

U odnosu na lanjsko izdanje - od deset brzinskih ispita - dva su nova. Veliki oktanski spektakl u Hrvatsku stiže i s novim organizacijskim izazovima koji predviđaju velik broj gledatelja i uzvanika. 


- Nekih 350.000 tisuća ljudi po nama bi bio neki minimum, s time da ja mislim da će biti više ljudi, rekao je Šaškin.


- Jean Tot, već bivši predsjednik Međunarodne automobilističke organizacije, je bio jako zadovoljan. Pokazali smo mu ono najbolje, imali smo jako veliku sreću s vremenom. Tako da je događaj i sam event prošao u najboljem mogućem svjetlu. Ove godine očekujemo visoku delegaciju FIA-e. Već smo pozvali najviše dužnosnike, novog predsjednika, njegove zamjenike i ostali vrh FIA-e i očekujemo neku jaku delegaciju da nas posjeti. Naravno, da i kroz to otvorimo neke nove teme, možda nekih novih europskih i svjetskih prvenstava i iskoristimo to kao jedan zamah hrvatskom sportu, smatra Štetner.

WRC Croatia Rally

WRC Croatia Rally

Foto: Uroš Modlic / Press

Ovu sezonu Svjetskog prvenstva u reliju obilježit će i nova hibridna era vozila.


 - Ponovno su cjevaste šasije, tako da su to opet pravi bolidi. Vidjet ćete puno je više tih spojlera, nekakvih krilaca oko aerodinamike. Vidi se da se puno radilo i na tome. I taj hibridni pogon koji daje tu dodatnu snagu automobilu kažu da kad stisnu pun gas da auto s 350 konja skače na 500. Očito će ti auti biti puno brži, rekao je Šaškin.


Nova prigoda za promociju nudi se potkraj travnja. Odbrojavanje je počelo, a dolasci Forda, Toyote, Hyundaija na testiranja uoči samog relija u Hrvatsku samo su još jedna potvrda i pohvala organizatorima. WRC Croatia reli s razlogom je upisan među najveće i najgledanije sportske događaje u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!