Pravilnik o sportskim stipendijama i nagradama pušten u javnu raspravu

02.03.2023.

12:38

Autor: K.L./Hina

Nikolina Brnjac, Zlatko Mateša

Nikolina Brnjac, Zlatko Mateša

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću Nacrta prijedloga Pravilnika o pokriću obveznih doprinosa, trajnoj novčanoj naknadi, dodjeli nacionalne sportske stipendije i nagradama za sportska ostvarenja, stoji u priopćenju iz ministarstva.

- Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, omogućit će se puna primjena novoga Zakona o sportu u dijelu prava sportaša i trenera. Država će uplaćivati obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje vrhunskim sportašima I. kategorije te nacionalne stipendije vrhunskim sportašima I., II. i III. kategorije čime će biti obuhvaćeno više od 1.200 vrhunskih sportaša, kazala je ministrica Nikolina Brnjac.


Ona je dodala kako su dosad sportaše stipendirale jedinice lokalne i regionalne samouprave sukladno svojim mogućnostima, no kroz novi Zakon o sportu Vlada je osigurala jednaka prava vrhunskim sportašima u svim dijelovima Hrvatske.


- Ovaj Pravilnik također uređuje i pitanje trajnih novčanih mjesečnih naknada za naše trofejne trenere, koji su itekako zaslužni za sportske uspjehe hrvatskih sportaša, a koji do sada nisu primali trajnu naknadu. I konačno, osobito sam ponosna na činjenicu da smo ujednačili postupanje u odnosu na osvajače medalja parasportaše i gluhe sportaše, te će i oni od sada ostvarivati pravo na trajnu novčanu naknadu i za medalje na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama, što do sada nisu imali. Veselimo se konstruktivnoj javnoj raspravi i što skorijem početku primjene ovog pravilnika koji će donijeti zaslužene financijske poticaje hrvatskim sportašima i trenerima, rekla je Brnjac.


Savjetovanje je otvoreno do 2. travnja 2023. godine.


Nacrtom prijedloga navedenog pravilnika, propisuje se način dodjele, potrebna dokumentacija, izgled i sadržaj obrazaca za ostvarivanje prava na obvezne doprinose vrhunskim sportašima I. kategorije, prava na trajnu novčanu naknadu, prava na dodjelu nacionalne sportske stipendije te nagrada za sportska ostvarenja sportaša i trenera i druga pitanja značajna za ostvarivanje navedenih prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!