16:56 / 18.10.2019.

Autor: I.L.K./HRT/Hina

Poznati dobitnici Državne nagrade za sport Franjo Bučar

Ilustracija (Borna Filic/PIXSELL)

Ilustracija (Borna Filic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Dodjela Državnih nagrada za sport Franjo Bučar održat će se 25. studenoga.
Hrvatska Davis Cup reprezentacija našla se među dobitnicima godišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar, dok su dobitnici nagrade za životno djelo Zdenko Kobeščak, Zdravko Malić i posmrtno Duško Antunović, priopćili su iz Središnjeg državnog ureda za sport.

Bivši nogometaš Dinama, reprezentativac i nogometni trener Zdenko Kobeščak nakon što je 2014. dobio godišnju nagradu Franjo Bučar, našao se i među dobitnicima nagrade za životno djelo, a pridružio mu se i rukometni trener Zdravko Malić, koji je također, 2013. godine, postao dobitnikom godišnje nagrade. Treći dobitnik nagrade za životno djelo zaslužio je proslavljeni hrvatski vaterpolist, trener i prvi izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Duško Antunović, koji je preminuo 2012. godine.

Osim tenisača, koji su krajem studenog 2018. u Lilleu svladali Francusku i drugi put u povijesti donijeli Davis Cup u Hrvatsku, dobitnici godišnje nagrade Franjo Bučar za 2019. godinu su proslavljeni alpinist i putopisac Darko Berljak, bivši proslavljeni vaterpolist i vrsni vaterpolski trener Vlaho - Mišo Asić, dugogodišnji liječnik hrvatske košarkaške reprezentacije Miran Martinac, poznati sportski novinar Zdravko Reić, aktualna europska prvakinja u bacanju koplja za gluhe osobe Laura Štefanac, dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Tomislav Krističević, proslavljeni vaterpolist i vaterpolski trener Zoran Roje, sjajna bivša rukometašica Klaudija Bubalo, reprezentativac i bivši svjetski prvak u taekwondou Filip Grgić, svjetski prvak u jedrenju na dasci Enrico Marotti te legendarni košarkaš Nikola Plećaš.

Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine prof. dr. sc. Damir Knjaz, prof. dr. sc. Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat.

Dodjela Državnih nagrada za sport Franjo Bučar u 2019. godini održat će se 25. studenoga.

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara i novčani iznos od 50.000 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!