09:21 / 13.05.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Povratak treningu: Sportaši krenuli u novom režimu

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je od ovog tjedna omogućeno treniranje za sportaše svih kategorija.
U Hrvatskoj je od ovog tjedna omogućeno treniranje za sportaše svih kategorija prema naputcima Stožera civilne zaštite držeći se svih epidemioloških mjera kao što su održavanje međusobnog razmaka te ograničavanje broja osoba koje mogu trenirati i u kolikim grupama. Tim povodom u gostima u Dobro jutro, Hrvatska bio je Tomislav Družak, državni tajnik središnjeg državnog ureda za sport.

- Danas je sretan dan za hrvatski sport općenito. Dozvoljeni su treninzi svih registriranih sportaša i sportašica koje se nalaze u bilo kojem sustavu natjecanja, bilo koje uzrasne grupe i skupine. Od danas se sport vraća na poočetak trenažnog procesa koji su svi sportaši očekivali. Radimo pravila igre sa sportskog aspekta, odnosno preporuke kako se može odvijati proces. HZJZ je dao epidemiološki okvir i onda u konačnici Nacionalni stožer civilne zaštite donosi konačnu odluku kada se koji sportovi mogu odvijati, rekao je Družak.  

- Posebno su napisane preporuke za otvoreni i zatvoreni prostor, postoji još veliki broj ograničenja, ali još nema dozvole za službena sportska natjecanja, a ona bi se, ako sve bude u redu, trebala početi odvijati 30. svibnja. Prijateljske utakmice mogu se od danas odvijati. Od 18. bi trebala biti otvorena mogućnost treninga u bazenima.

Nikola Dragaš, predsjednik Sportskog saveza grada Zagreba, istaknuo je kako su u stalnom kontaktu sa svim klubovima.

- Mi smo u stalnom kontaktu sa svojim članicama i držimo da svi savezi, kojih imamo oko 70, a oni prenose informacije klubovima. Velik broj djece je među njima, promijenio se sport s kojim se djeca bave. Prije je nogomet na drugom, trećem mjestu, a danas je broj jedan. Iznenadit ćete se da djece najviše vole borilačke vještine, rekao je Dragaš.

- Negdje između 120 i 150 tisuća djece se aktivno bave različitim sportovima u različitim kategorijama. Tu nismo uključili juniore koji u nekim sportovima ulaze u seniorske ekipe. To je izuzetno bitno, ali s naše strane, to je i dalje premalo, to izgrađuje tijelo, osobnost i duh. Sport je nasušna potreba zbog boljeg osjećaja i zdravlja nacije, dodao je Družak.

- Sada su sportaši bili u stanju mirovanja, i da bi mogli doći do faze kad bi se mogli boriti moraju obnoviti motoriku i fizičku snagu te su im potrebni trenažni procesi, a onda će doći vrijeme, kad će se mjere popuštati, za borbe. Nije preporučljivo ući u neke klinčeve i bliske kontakte u borbi jer može doći i do ozljeda.

Pogledajte cijeli razgovor i javljanja iz Zadra gdje su počeli treninzi u veslanju i Osijeka gdje su na terene izašli košarkaši!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!