18:28 / 26.05.2021.

Autor: M.Š./HRT

Poveo Nijemac Merkelbach, najbolji Hrvati su Arapov i Šitić

Jedrenje u Splitu

Jedrenje u Splitu

Foto: 2021euro.starchampionships.org / HRT

Jedriličari nisu mogli poželjeti bolje vremenske uvjete na početku Europskog prvenstva u klasi Zvijezda koje se u Splitu u organizaciji jedriličarskog kluba Mornar održava do subote, 29. svibnja. 

Dva održana jedrenja po lijepom maestralu i sunčanom vremenu pokazali su zašto je regatno polje ispred Splita jedno od najljepših morskih igrališta na svijetu.

Prvi dan pripao je Nijemcu Hubertu Merkelbachu koji je u vodstvu nakon dva održana jedrenja, drugi je Talijan Enrico Chieffi, a treće mjesto zasad zauzima Amerikanac Augie Diaz.

Najbolja hrvatska posada su Mate Arapov i Ante Šitić koji se nalaze na petom mjestu.

Prvo jedrenje dana pripalo je Flaviju Faviniju koje je najbolje pročitao uvjete na regatnom polju.

Lijeva strana dobivala je više svježeg vjetra, a talijanski je jedriličar praktički odmah nakon starta prešao u vodstvo koje nije ispuštao do kraja.

Drugo mjesto pripalo je splitskom jedriličaru Mati Arapovu, dok je treći u cilj ušao još jedan Talijan Enrico Chieffi.

U drugom jedrenju karte su bile malo drugačije zamiješane. Vjetar je počeo padati, a u tim se uvjetima najbolje snašao Nijemac Hubert Merkelbach koji je s pobjedom i četvrtim mjestom završio prvi splitski dan kao vodeći jedriličar.

Konstantnost je disciplina koja nagrađuje jedriličare, a to pokazuje i rezultat Enrica Chieffija koji je s dva treća mjesta trenutačno drugi na Europskom prvenstvu. Iako već u veteranskim godinama, talijanski majstor je prvog dana u Splitu pokazao djelić svoje magije.

- Ovo je novost za mene. Nisam se posljednjih godina navikao vidjeti tako visoko u redoslijedu, našalio se Chieffi koji je danas potpredsjednik najprestižnijeg svjetskog proizvođača jedrilica Nautor's Swan.

Od hrvatskih posada zasad su najbolje plasirani Mate Arapov i Ante Šitić.

- Prvu smo mogli i pobijediti, ali isto tako u drugoj i bolje proći, rekao je Mate Arapov nakon drugog i 14. mjesta prvog dana.

Sedmo mjesto zauzimaju Marin Mišura i Tonko Barač (16,9), a pobjednik distrikta Tonči Stipanović i njegov flokist Tudor Bilić nisu imali najbolji dan i zasad su na 12. mjestu.

- Oba jedrenja smo na startu bili jako spori i teretni. U drugoj regati smo se uspjeli izvući i osvojiti četvrto mjesto, ali prva je bila za zaborav, rekao je Tonči Stipanović.

Regata će biti u Splitu do subote, 29.05. Predviđeni start je svaki dan u 13.00 uz izravan prijenos na You Tube kanalu koji radi tvrtka CROATEL.

UKUPNI REDOSLIJED NAKON PRVOG DANA: 1. Merkelbach/Weise 5 (4,1), 2. Chieffi/Colaninno 6 (3,3) 3. Diaz/Nehammer 15 (8,7)…5. ARAPOV/ŠITIĆ 16 (2,14)…, 7. MIŠURA/BARAČ 25 (16,9)…12. STIPANOVIĆ/BILIĆ 28 (24,4)…19. VIŠIĆ/LULIĆ 36 (31,5)…, 25. MARINOVIĆ/AKRAP 43 (22,21)…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!