Potvrđeno: Šef Olimpijskih igara u Tokiju podnio ostavku

12.02.2021.

09:07

Autor: M.Š./Hina/HRT

Yoshiro Mori

Yoshiro Mori

Foto: Yoshikazu Tsuno / Pool via REUTERS

Šef Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori podnio je u petak ostavku, nakon seksističkih komentara koji su izazvali kritike u zemlji i inozemstvu zbog kojih se ponovno ispričao.

- Moji neprimjereni komentari izazvali su velike probleme. Žao mi je, rekao je Yoshiro Mori (83) na sastanku organizacijskog odbora Olimpijskih igara.

Naglasio je da je sada najvažnije osigurati da Olimpijske igre u Tokiju budu uspješne.

Osamdesettrogodišnji Mori, bivši japanski premijer, izazvao je zgražanje diljem svijeta svojim seksističkim komentarima da žene previše govore, koje je izgovorio na sastanku olimpijskog odbora.

Ispričao se, ali je dosad odbijao podnijeti ostavku, unatoč sve brojnijim zahtjevima da odstupi.

Njegova ostavka manje od šest mjeseci prije početka Ljetnih olimpijskih igara raspirit će nove sumnje u to da će se odgođene Olimpijske igre održati ove godine.

Olimpijski odbor već sada razmišlja o tome kako održati sigurne Igre, na kojima će se okupiti tisuće natjecatelja, a moguće i gledatelja, u jeku pandemije koronavirusa.

Iako se u četvrtak činilo da bi na njegovo mjesto mogao doći načelnik Olimpijskoga sela Saburo Kawabuchi, koji kaže da ga je Mori zamolio da ga zamijeni, u petak se ta opcija čini manje izglednom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!