14:49 / 18.12.2020.

Autor: I.L./Hina

Potvrđeno održavanje Snježne kraljice bez gledatelja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sukladno pravilima FIS-a za ovu sezonu neće biti ni javnih izvlačenja startnih brojeva.
Međunarodna skijaška federacija (FIS) i Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske službeno su odobrili održavanje utrka FIS Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy 2021. uz poštivanje najstrožih epidemioloških mjera i bez gledatelja na Sljemenu, priopćili su organizatori.

U skladu s važećim epidemiološkim mjerama u Hrvatskoj, sljemenske će se utrke održati 3. i 6. siječnja bez gledatelja i gostiju, a sukladno pravilima FIS-a za ovu sezonu neće biti niti javnih izvlačenja startnih brojeva koja su se tradicionalno održavala u centru Zagreba.

Prvi put u povijesti održavanja Snježne kraljice slalomašice i slalomaše u cilju neće dočekati navijači, a kako bi se maksimalno smanjila interakcija skijašica i skijaša sa svima ostalima, uvedeni su dodatni mehanizmi zaštite u vidu tri tzv. "balona odvojenih za natjecateljske ekipe, medije i organizacijski tim unutar kojih će se kretati svi koji sudjeluju u Snježnoj kraljici 2021., bez međusobnog miješanja između "balona.

Također, svi sudionici morat će imati negativan test na Covid-19 ne stariji od 72 sata te svakodnevno ažurirati informacije o zdravstvenom stanju u svojoj FIS Covid-19 putovnici.

Svi skijaši i skijašice i njihovi timovi dolaze u Zagreb prethodno testirani te će biti smješteni u The Westin Zagreb hotelu, koji će biti zatvoren za ostale posjetitelje, a bit će testirano i osoblje hotela, dok će novinari biti smješteni u odvojenom hotelu.

Natjecateljski timovi će po dolasku na Sljeme imati posebne koridore za kretanje, kako bi se izbjeglo miješanje s radnicima na stazi. U skladu s epidemiološkim mjerama i protokolima zaštite svih sudionika događanja, ograničen je i broj novinara koji će se moći akreditirati za praćenje utrke uživo. Kako bi se izbjegao izravni kontakt sa skijašima, za novinare će biti organizirane virtualne konferencije za medije, a jedini press centar, onaj u cilju, imat će vrlo ograničen broj radnih mjesta.

Što se tiče sportskog dijela, ženski i muški slalom na Crvenom spustu na Sljemenu ni u jednom trenutku nisu bili upitni.Djelatnici skijališta Sljeme i Hrvatskog skijaškog saveza najranije od svih godina do sada zasniježili su Crveni spust i uspješno pripremili stazu za održavanje utrka Snježne kraljice na kojoj je proteklih nekoliko dana trenirao naš najbolji skijaš Filip Zubčić koji je bio oduševljen pripremom staze.

Pravodobno zasnježivanje korištenjem snježnih topova, koje je ove godine počelo još početkom listopada, te temperaturni minusi i snijeg koji je početkom mjeseca padao na Sljemenu omogućili su kvalitetnu pripremu skijaške staze.

Na sljemenskom Crvenom spustu najbolje svjetske slalomašice po 15. put borit će se za bodove, krunu i plašt Snježne kraljice. Ženska slalomska utrka na rasporedu je u nedjelju, 3. siječnja 2021., s početkom prve vožnje u 12.30 i druge u 16 sati.

Najbolji slalomaši sljemenskom stazom će se 12. put spustiti u srijedu, 6. siječnja, i to sa startom prve vožnje u 12.15, a druge u 15.30 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!