Ponajbolji svjetski sprinteri u borbi za etapne pobjede

23.09.2021.

15:23

Autor: I.L./HRT/Hina

default error photo

Sve je spremno za ovogodišnje izdanje biciklističke utrke "CRO Race" koje će se održati od 28. rujna do 3. listopada, a tijekom kojega će ponajbolji svjetski vozači u šest etapa odvesti 1080 kilometara diljem Hrvatske.

Već tradicionalno, utrka će startati u Osijeku, a završiti u Zagrebu, ovoga puta pred zgradom Hrvatskog narodnog kazališta.

Na utrci će ukupno sudjelovati 20 momčadi od kojih su četiri iz najvišeg razreda svjetskog biciklizma, World Toura, a među njima se ističu druga i četvrta momčad s ljestvice Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI), Jumbo-Visma i Bahrain Victorious.

- Što se vozača koji će konkurirati za ukupnu pobjedu mogu istaknuti Simona Yatesa, člana australske momčadi BikeExchange, brata blizanca otprije dvije godine Adama Yatesa, te Mikela Landu iz momčadi Bahrain Victorious. Yates je prije tri godine bio ukupni pobjednik na 'Vuelti', ove godine je bio treći na 'Giru', a prije četiri godine je bio i najbolji mladi vozač na Touru'. I Landa je odličan penjač, ima dva četvrta mjesta s 'Toura', najavio je direktor utrke, bivši hrvatski vozač Vladimir Miholjević.

Miholjević je istaknuo i ponajbolje sprintere koji dolaze na ovogodišnju utrku s obzirom na to da se u barem četiri od šest etapa očekuje kako će pobjednik biti odlučen u posljednjim metrima, ali i hrvatske vozače koji će se naći na startu u Osijeku.

- Zapamtite ime vozača Caje Rural Jona Aberasturija, radi se o vrhunskom sprinteru, a odličan je ove godine i Phil Bauhaus iz Bahrain Victoriousa. Njih dvojica bi trebali biti najveći kandidati za pobjede u ravničarskim etapama. Od hrvatskih vozača treba izdvojiti Josipa Rumca, jedinog hrvatskog osvajača medalje sa svjetskih prvenstava, zatim Filipa Kvasinu, brata jedinog našeg dosadašnjeg ukupnog pobjednika Matije Kvasine, a moram spomenuti i svog sina Frana Miholjevića, koji je prije dva dana zauzeo 12. mjesto u utrci na kronometar za vozače do 23 godine na svjetskom prvenstvu, dodao je Miholjević.

Tehnički direktor utrke Luka Mišović predstavio je ovogodišnju rutu utrke najavivši kako bi zbog svoje konfiguracije ovo mogla biti najneizvjesnija utrka dosad.

- Za pretpostaviti je da će se borba za ukupnu pobjedu voditi do samoga kraja. Ove godine nemamo niti jednu etapu koja završava na vrhu uspona pa bi se vrlo lako moglo dogoditi da o konačnom pobjedniku odlučuju bonifikacijske sekunde, kazao je Mišović.

Utrka će započeti čak 237 kilometara dugačkom dionicom od Osijeka do Varaždina, no s obzirom na to da je gotovo potpuno ravna očekuje se kako će se pobjednik odlučivati u završnom sprintu. Slijedi "lička" etapa od Slunja do Otočca (187km) tijekom koje će vozači čak tri puta proći kroz Otočac, a pred sobom će imati dva zahtjevnija uspona na Varićake i Kuterevo, dok će u trećoj i četvrtoj etapi ruta praktički slijediti hrvatsku obalu, prvo od Primoštena do Makarske (167km), a onda i od Zadra do Crikvenice (197km). Odluka o ukupnom pobjedniku najvjerojatnije će pasti u najkraćoj, ali i najzahtjevnijoj petoj etapi sa startom u Rapcu i ciljem u Opatiji u dužini od 137.5km.

Na tom putu vozači će morati svladati i vrlo strm uspon na Učku s istarske strane, a u završnih 10km očekuju ih i dva 500-metarska uspona u samoj Opatiji. Kao i uvijek dosad, posljednja etapa rezervirana je za posjet Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, start će biti u Samoboru, a cilj nakon 157.5km vožnje kroz Svetu Nedelju, Dugo Selo, Vrbovec, Sveti Ivan Zelinu te nekoliko 6-kilometarskih krugova u centru Zagreba pred Hrvatskim narodnim kazalištem gdje će biti proglašen pobjednik šestog izdanja utrke u sadašnjoj inkarnaciji.

Uz "CRO Race" i ove godine će se održati "Kids CRO Race" za školarce koji će se natjecati na virtualnim trenažerima pa će tako djeca koja se prijave za utrku u svim gradovima domaćinima svladavati istu trasu, a najbolji će biti pozvani u Zagreb na završnicu utrke gdje će dijeliti pobjedničko postolje s najboljima u pravoj utrci.

- Nastavljamo s utrkom 'Kids CRO Race' jer ovo što radimo, radimo za budućnost, da se među najmlađima nađu neki budući sportski prvaci, rekao je Miholjević.

Kao i dosad, utrka se održava uz podršku ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice, Parkova Hrvatske, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a da sve prođe u redu sa sigurnosnog aspekta za sve sudionike, a sljedećeg tjedna u karavani "CRO Racea" Hrvatskom će se kretati 560 osoba, brinut će se djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova.

ETAPE CRO RACE-a:

1. etapa, 28. rujna: Osijek - Varaždin (237km)

2. etapa, 29. rujna: Slunj - Otočac (187km)

3. etapa, 30. rujna: Primošten - Makarska (167km)

4. etapa, 1. listopada: Zadar - Crikvenica (197km)

5. etapa, 2. listopada: Rabac - Opatija (137.5km)

6. etapa, 3. listopada: Samobor - Zagreb (157.5km)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!