17:37 / 27.04.2018.

Autor: I.L.K./HRT/HOO

Pomogla Indijcu i zaslužila nominaciju za europsku fair play nagradu

Daria Obratov (Igor Šoban/PIXSELL)

Daria Obratov (Igor Šoban/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Daria Obratov posudila je svoje sanjke indijskom olimpijcu Keshavanu.
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski fair play odbor (HFPO) i službeno su kandidirali sanjkašku olimpijku Dariju Obratov za prestižnu Europsku fair play nagradu, koja se svake godine dodjeljuje tijekom jesenskog kongresa Europskog fair play pokreta (EFPP).

Budući da se korektni potez naše sanjkašice - posudba sanjki Indijcu Shivi Keshavanu na Svjetskom kupu u Kanadi - dogodio u prosincu 2017. godine, nije ni mogao ući u izborni postupak za prošlu godinu. Uz odaslanu Darijinu kandidaturu, HOO i HFPO priložili su zahvalni dopis šesterostrukog indijskog olimpijca Keshavana, te pisma potpore Hrvatske i Međunarodne sanjkaške udruge.

Kakav je fair play čin napravila Daria Obratov pojašnjeno je u obrazloženju kandidature koju su potpisali glavni tajnik HOO-a Josip Čop i predsjednica HFPO-a Danira Bilić: Na početku Kupa nacija u kanadskom Calgaryju 7. prosinca 2017. godine indijski sanjkaš Shiva Keshavan (36) shvatio je da neće moći nastupiti zbog slomljenih sanjki u prethodnom nastupu. Budući da je to natjecanje predstavljalo i olimpijske kvalifikacije za ZOI Pjongčang 2018., Keshavanu je preostalo samo odustati od nastupa, a to je moglo značiti i oproštaj od ambicije da šesti put nastupi na ZOI. No, indijskom sanjkašu tada je pristupila hrvatska sanjkašica Daria Obratov i ponudila mu svoje sanjke za nastup. Iako su ženske sanjke manje i prilično neadekvatne za sanjkaše, Keshavan je prihvatio ponudu. Spustio se na Darijinim sanjkama, zauzeo 41. mjesto u konkurenciji 43 natjecatelja, i tada osvojeni bod presudno mu je pomogao na putu do šeste olimpijske norme. Daria je nastupala ubrzo nakon njega i posudbom sanjki izravno je ugrozila borbu za svoj prvi nastup na ZOI. Zauzela je 25. mjesto u Kupu nacija te poslije - u Pjongčangu - postala olimpijska debitantica. Sretan ishod velike priče o fair playju i dokaz da olimpijski duh ne poznaje granice, nacionalnost i razlike među civilizacijama, stoji u obrazloženju.

U siječnju ove godine Daria Obratov kandidirana je i za Nagradu za fair play HOO-a koja se dodjeljuje na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta potkraj godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!