11:47 / 15.08.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Polufinalne drame na svjetskom prvenstvu u snookeru

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

U finalu SP-a u snookeru igrat će peterostruki svjetski prvak Ronnie O'Sullivan i Kyren Wilson, kojemu će to biti prvi nastup u završnici.
U finalu ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u snookeru u Sheffieldu igrat će peterostruki svjetski prvak Ronnie O'Sullivan i Kyren Wilson, kojemu će to biti prvi nastup u završnici.

Oba polufinalna dvoboja donijela su nevjerojatnu dramu, a od mogućih 66 "frameova" odigrano je njih svih 66. Prvo je Wilson svladao Anthonyja McGilla sa 17-16, a potom je i O'Sullivan sa 17-16 izbacio trostrukog svjetskog prvaka Marka Selbyja.

U dvoboju dvojice igrača kojima je već prolazak u polufinale svjetskog prvenstva bio najveći uspjeh u karijeri odlučujući 33. "frame" trajao je preko sat vremena, a na kraju je Wilson pobijedio uz veliku dozu sreće.

Naime, ključnu kuglu kojom je stigao do pobjede, ubacio je slučajno. Htio je odigrati "safety" od zelene kugle, a ona je nakon što je udarila u tri mantinele završila u rupi i donijela Wilsonu prednost od 23 poena sa samo 22 na stolu. Stoga je McGill morao putem "snookera" natjerati Wilsona na pogrešku, ali u tome nije uspio.

I okršaj dvojice velikana snookera ponudio je veliku dramu. Selby je poveo sa 16-14 i činilo se da je samo pitanje vremena kada je i u trećem međusobnom dvoboju protiv O'Sullivana na svjetskim prvenstvima ostvariti pobjedu. No, upravo tada je O'Sullivan zaigrao u svom stilu, ostvario je 276 uzastopnih poena čime je poravnao na 16-16 i poveo 64-0 u odlučujućem 33. "frameu.

Za konačnu pobjedu je trebao pospremiti još samo dvije kugle, ali tada je promašio jednu crvenu i ponudio Selbyju priliku za povratak. Selby bi, da je "očistio" stol stigao do finala, no nakon što je ostvario 34 poena izgubio je poziciju na posljednjoj crvenoj kugli. Nakon kraće izmjene "safetyja" prvi je novu priliku dobio O'Sullivan i nije ju propustio.

O'Sullivan je dosad šest puta igrao u finalima svjetskih prvenstava, osvojio je naslove 2001., 2004., 2008., 2012. i 2013., dok je jedini poraz pretrpio 2014. od Selbyja.

Finale će se igrati tijekom subote i nedjelje, a prvak će postati igrač koji prvi osvoji 18 "frameova".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!