Poljaci nezadovoljni: Ovo je dan sramote za MOO

28.03.2023.

18:51

Autor: A.M./Hina

Olimpijski krugovi u Parizu

Olimpijski krugovi u Parizu

Foto: Benoit Tessier / REUTERS

Ovo je "dan sramote" za Međunarodni olimpijski odbor (MOO), rekao je u utorak zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova nakon što je MOO preporučio uvjetno vraćanje ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja.

- Što se pozitivno dogodilo na strani Rusije da njeni sportaši sudjeluju na natjecanjima. Od Buče, Irpina, Gostomela. Od svakodnevnih bombardiranja civilnih lokacija. To je dan sramote za MOO, napisao je Piotr Wawrzyk na Twitteru.


Poljska, Ukrajina i tri baltičke zemlje u ponedjeljak su u zajedničkom priopćenju istaknule kako "ne postoji niti jedan razlog za odstupanje od režima isključenja za ruske i bjeloruske sportaše koji je MOO uspostavio prije više od godinu dana", nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Poljska, Ukrajina, Litva, Estonija i Latvija smatrale su da "nacionalnost sportaša ne određuje njihovu ulogu, već činjenica da ih sponzoriraju/podržavaju njihove vlade ili tvrtke koje podupiru ruski režim, koji nastavlja svoj agresorski rat protiv Ukrajine.


Međunarodni olimpijski odbor u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!