Politika HOO-a dovela hrvatske boksače u bezizlaznu poziciju

23.03.2023.

16:55

Autor: A.M./HRT/Studio 4

Gabriel i Pero Veočić u Studiju 4

Gabriel i Pero Veočić u Studiju 4

Foto: Studio 4 / HRT

Jesu li političke igre doslovno "nokautirale" hrvatski boks?

Svjetska boksačka federacija, u kojoj glavnu riječ vode Rusi, i dalje je otvorena za nastupe ruskih i bjeloruskih boksača, dok je preporuka Hrvatskog olimpijskog odbora da vrhunski hrvatski boksači moraju bojkotirati takva natjecanja, inače će izgubiti potpore. No oni time gube priliku za nastup na velikim natjecanjima, zbog čega će također - gubiti potpore.


Ovakva situacija do očaja dovodi naše boksače i njihove trenere. S Petrom Vlahovom su u Studiju 4 o toj neobičnoj situaciji pričali mladi hrvatski boksač Gabriel Veočić i izbornik kadetske boksačke reprezentacije Pero Veočić.


- Upitna je naša egzistencija. Živimo od stipendija, koje dobivamo preko HOO-a. Ako ne nastupamo na velikim natjecanjima, nećemo dobiti stipendije, kaže Pero Veočić.


Zašto ne idemo stopama Francuza i Talijana te drugih nacija koje nastupaju?


- Najvjerojatnije je to politička odluka. Mi moramo gubiti u ringu, ako već moramo gubiti, a ne na zelenim stolom. SP seniora je uskoro u Uzbekistanu, radimo na tome da se natječemo, iako političke odluke tome ne idu u prilog, rekao je Pero Veočić.


Gabrijel Veočić u Uzbekistanu možda neće nastupiti, no priprema se kao da hoće:

- Pripremam se kao da ću nastupiti, jer vjerujem da će HOO uvidjeti pogrešku i dati nama boksačima pravo nastupa. Svi ostali imaju pravo, samo nama boksačima se predlaže da odustanemo od Svjetskog prvenstva. Nadam se nstupu i što boljem rezultatau. Ako želimo napredovati moramo biti na velikim natjecanjima.


Što za formu znači nenastupanje na velikim natjecanjima?


- Prva stepenica je nacionalno prvenstvo, a onda moramo držati korak s drugima, kaže Gabriel.


- Predolimpijska je godina i jedan SP nam je važan da vidimo u kakvoj su naši boksači formi. Ovo nam je jako bitno SP da vidimo na čemu raditi, dodao je Pero Veočić.


Tenisači bez problema nastupaju s Rusima i Bjelorusima, zašto boksačima drugi tretman?


- Izgleda je tu neki dvostruki kriterij. HOO nas treba sve staviti u jednu kategoriju, zašto je tako, ne znam, ali nadam se da će promijeniti odluku. To da ne možemo nastupiti na EP-u i SP-u veliki je peh za hrvatski boks, zaključio je Pero Veočić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!