Pokušao je izboriti OI dopingom, sada je sve šokirao priznanjem

13.01.2023.

12:44

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: New Africa / Shutterstock

Bivši ruski bacač kladiva Sergej Sergejević Litvinov (36) priznao je uzimanje zabranjenih supstanci 2012. godine u neuspješnom pokušaju da se kvalificira za Olimpijske igre 2012. u Londonu.

- Dopingirao sam se 2012. i imao sam koristi od sustava prikrivanja (dopinga) u Rusiji. Od travnja do svibnja, uzimao sam turinabol i oxandrolone, objavio je Litvinov, koji se više ne natječe, u objavi na Facebooku.


Litvinov je pritom okrivio Rusku atletsku federaciju (RusAF) da je vršila pritisak na njega da uzima zabranjene supstance.


- U to vrijeme sam imao pritisak od strane saveza, ali na kraju je to bila moja odluka i moja krivnja, napisao je.

- Prije uzimanja supstanci sa sam bacao 79 metara, doping mi je pomogao da popravim rezultate za dva metra, dodao je.


Ovaj 36-godišnjak je sin Sergeja Nikolajevića Litvinova, osvajača zlatne olimpijske medalje 1988., svjetskog i bivšeg svjetskog rekordera u bacanju kladiva.


Litvinov, koji sada živi u Njemačkoj, je rekao da je detalje svog slučaja predao Jedinici za integritet atletike (AIU), koja nadzire pitanja integriteta u međunarodnoj atletici, uključujući doping.


AIU je objavio kako mu je izrekao dvogodišnju zabranu i poništio rezultate između srpnja 2012. i veljače 2016., čime mu je oduzeta brončana medalja s Europskog prvenstva 2014. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!