10:03 / 16.06.2020.

Autor: A.M./Hina

Poginula velika nada francuskog sportskog penjanja

Luce Douady (Screenshot: YouTube)

Luce Douady (Screenshot: YouTube)

Foto: - / -

Velika nada francuskog sportskog penjanja, koji je kao novi sport uvršten u program Olimpijskih igara u Tokiju, 16-godišnja Luce Douady poginula je.
Velika nada francuskog sportskog penjanja, koji je kao novi sport uvršten u program Olimpijskih igara u Tokiju, 16-godišnja Luce Douady poginula je prilikom pada s litice u blizini svog doma u jugoistočnoj Francuskoj, priopćila je Francuska federacija brdskog penjanja (FFME).
Douady je bila sa skupinom prijatelja kad se okliznula i pala sa visine od 150 metara, a točne okolnosti njezine smrti još nisu jasne. - Luce je bila vrlo perspektivna mlada sportašica iz fracuske penjačke reprezentacije. Sa samo 16 godina, budućnost je bila ispred nje. Danas je cijeli savez u žalosti, poručili su iz FFME-a.
Douady je bila svjetska juniorska prvakinja u Boulderu, disciplini penjanja koja će biti dio OI-ja u Tokiju.
U disciplini Boulder umjetne stijene su visoke do 4,5 metara, te se do cilja dolazi u najviše 12 pokreta. Bouldering zahtijeva od natjecatelja da se pokušaju penjati po ustaljenim rutama u roku. Bit penjanja jest kretati se u onom smjeru kako ga je postavio postavljač, te je pritom naglasak na snazi i složenosti problema  
Prošle godine je prvi put nastupila u seniorskoj konkurenciji, osvojivši peto mjesto na Svjetskom kupu u Vailu u Coloradu.
Međunarodna federacija sportskog penjanja opisala ju je kao "sjajnu i talentiranu sportašicu", dok je njen klub Chambery Escalade rekao da tuguje zbog gubitka, "mlade žene pune energije, strasti i talenata".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!