Podrška HOO-a i HVS-a ukrajinskim veslačicama i veslačima

11.05.2022.

19:22

Autor: I.Ž.K./HRT/HOO

Druženje s ukrajinskim veslačicama i veslačima na Jarunu

Druženje s ukrajinskim veslačicama i veslačima na Jarunu

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski veslački savez (HVS) priredili su druženje s ukrajinskim veslačima i veslačicama koji se nalaze na jednomjesečnim pripremama na Jarunskom jezeru u Zagrebu.

U hrvatskoj akciji prihvata i zbrinjavanja ukrajinskih sportašica i sportaša, koju je pokrenuo HOO, na preporuku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Europskih olimpijskih odbora (EOO), veslanje je jedan od brojčano najzastupljenijih sportova - 28 sportaš(ic)a i 11 pratećih osoba.

Uz predsjednika HOO-a Zlatka Matešu i glavnog tajnika Sinišu Krajača, te člana Izvršnog odbora HVS-a Zorana Emeršića, skup ispred veslačkih hangara na Jarunu upotpunio je i treći tajnik Veleposlanstva Ukrajine u RH Ruslan Jegorov, zamijenivši u posljednji trenutak spriječenog veleposlanika Nj.E.Vasilja Kiriliča.

Odmah po dolasku na Jarun, dužnosnik ukrajinskog veleposlanstva zahvalio je HOO-u i HVS-u na pomoći sportašima iz njegove ratom pogođene domovine.

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač uručio mu je omotnicu u kojoj su aktualni podaci o ukupnom broju zbrinutih ukrajinskih sportaša u Hrvatskoj. Trenutačno ih je 157 iz 13 sportova, a sukladno kontaktima i najavama, uskoro stižu novi sportaši iz još pet sportova.

Osim 157 sportaš(ic)a, HOO je posredstvom nacionalnih sportskih saveza zbrinuo i 213 pratećih osoba, a ukupni trošak za tu humanu gestu kreće se oko 2.000.000 kuna.

Zlatko Mateša i Ruslan Jegorov

Zlatko Mateša i Ruslan Jegorov

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

- Naša je dužnost i spram članstva u olimpijskoj obitelji i sukladno Olimpijskoj povelji, pomoći svim sportašima u takvoj vrsti nevolje. Hrvatska ima senzibilitet za tragediju Ukrajinaca jer smo i sami sve to prošli, a naši su sportaši također trenirali u drugim državama. Skupa sa sportašima je i 200-tinjak pratećih osoba, a svi oni će tu ostati koliko bude potrebno. Kad već pitate za troškove, trošak nije mali, očekujem da će i država reagirati, kao u slučaju zbrinjavanja ostalih ukrajinskih izbjeglica, rekao je predsjednik HOO-a Mateša.

Uzvratio je trener ukrajinske veslačke reprezentacije Oleksandar Fedotov..

- Zahvalni smo Hrvatskoj na gostoprimstvu, sve je na vrhunskoj razini, imamo kvalitetne uvjete za trening, dobili smo na posudbu i čamce za nastupe u Svjetskom kupu. Jedini problem je stanje u glavi naših reprezentativaca, većina ih dolazi iz južnih dijelova Ukrajine, gdje je ratna agresija najžešća, a svi su ostavili ponekog člana obitelji za čiju sudbinu su vrlo zabrinuti, rekao je Fedotov.

Druženje s ukrajinskim veslačicama i veslačima na Jarunu

Druženje s ukrajinskim veslačicama i veslačima na Jarunu

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ukrajinci će potkraj svibnja nastupiti na 1. regati Svjetskog kupa u Beogradu, gdje je njihov trener Fedotov na "domaćem terenu" jer je dugo vremena radio u Veslačkom savezu Srbije.

Zaslužni hrvatski veslački dužnosnik Zoran Emeršić ispričao je kako su odnosi veslača iz Hrvatske i Srbije, i unatoč ratnim zbivanjima, ostali vrlo prijateljski. Podsjetio je na slučaj iz Domovinskog rata, kada su nakon okupacije Vukovara (koji ga je jako podsjetio na Mariupolj), prijatelji veslanja sklonili sve čamce iz HVK Vukovar i vratili ih u klub nakon normalizacije stanja u državi.

Skup na Jarunu uveličao je i olimpijski pobjednik Martin Sinković, koji je porukom ukrajinskim kolegama i kolegicama da se obrate za sve što trebaju, dodatno pokazao koliko Hrvati uistinu suosjećaju s Ukrajincima u situaciji koju su i sami preživjeli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!