18:18 / 29.03.2021.

Autor: I.Ž.K./Hina

Početkom travnja natječaj za izbor glavnog tajnika HOO-a

Zlatko Mateša i Josip Čop

Zlatko Mateša i Josip Čop

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 11. sjednica Vijeća HOO-a na kojoj je prihvaćen prijedlog odluke o raspisivanju natječaja za glavnog tajnika HOO-a. 

Imenovano je peteročlano povjerenstvo za provedbu natječaja te potvrđen rok od osam dana za dostavu kandidatura, nakon objave teksta natječaja u dnevnom tisku 2. travnja.

O novostima i mjerama koje će vrijediti na OI-ju u Tokiju nazočne je informirao voditelj HOO-ova Olimpijskog programa Damir Šegota. Istaknuo je da uz sadašnjih 40 kvalificiranih sportaša, možemo očekivati najviše 70-ak te da organizator Igara u velikoj mjeri smanjuje broj pratećeg osoblja i gostiju. Napomenuo je i da HOO treba uskoro krenuti s cijepljenjem sportaša jer će neki od njih, poput jedriličara, dugo izbivati izvan Hrvatske.

U Olimpijskom programu HOO-a dvije su novosti - s 31. ožujkom hrvatskoj muškoj rukometnoj reprezentaciji prestaje status potencijalnog olimpijskog kandidata za Tokio, a status evidentnog kandidata za Tokio i službeno je potvrđen hrvaču Boži Starčeviću od 1. travnja, uz pravo retroaktivnog ostvarivanja punog iznosa stipendije i programskih sredstava od 1. siječnja 2021. godine.

Dugu i vrlo konstruktivnu raspravu izazvala je prezentacija dopredsjednice HOO-a Sande Čorak o tome do kuda se stiglo s izradom novog Zakona o sportu. Najviše prijepora bilo je na temu financiranja, a zaključeno je da HOO treba sublimirati sve prijedloge i dostaviti ih na razmatranje radnoj skupini za njegovu izradu.

Sjednica Vijeća HOO-a

Sjednica Vijeća HOO-a

Foto: HOO / -

Potom je rješavano statusno pitanje Hrvatskog sportsko-penjačkog saveza koji je jednoglasnom odlukom od pridruženog postao punopravni član HOO-a u skupini nacionalnih saveza olimpijskih sportova.

U Razvojni program I s nadnevkom 1. travnja uvršteno je četvero skakača i skakačica u vodu - Jurja Beganović, Matej Nevešćanin, Tesa Smolec i Luka Martinović, a također od 1. travnja korisnica Razvojnog programa II/1, sa 75 posto iznosa programskih sredstava, postala je preponska jahačica Josipa Koletić.

Zbog završetka karijere Juraj Melša u skokovima u vodu izgubio je s 1. ožujka status korisnika Razvojnog programa III.

Dvije su promjene i u Programu trenera čiji rad sufinancira HOO. Na zahtjev Hrvatskog skijaškog saveza, u kategoriji trenera za razvoj pojedinog sporta Matildu Šolu zamjenjuje Mirko Kvastek, a temeljem zahtjeva Hrvatskog sportsko penjačkog saveza u istoj kategoriji treneru Luki Trumbiću prestaje korisnički status. Članovi Vijeća u cijelosti su prihvatili prijedloge Ureda za lokalni sport HOO-a te odobrili 16 zahtjeva za četiri programa- Promocija olimpizma na lokalnoj razini, Odaberi sport, Međunarodni olimpijski dan i Hrvatski olimpijski dan.

Jednoglasnom odlukom podržan je prijedlog Hrvatskog vaterpolskog saveza za davanje hrvatskog državljanstva ruskom vaterpolistu Konstantinu Harkovu , koji je izrazio želju zaigrati za našu nacionalnu reprezentaciju.

Jednako tako reagirali su članovi "olimpijske vlade" i na prijedlog o primitku uglednog neurokirurga, prof. dr. Krešimira Rotima, u članstvo Zdravstvene komisije HOO-a.

Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje Hrvatskom atletskom savezu za Europsko bacačko prvenstvo 8. i 9. svibnja u Splitu, kao i pokroviteljstvo nad dječjim natjecanjem "Erste Plava liga - Brže, više, jače" 2021.

Za 21. travnja planirana je sjednica skupštine HOO-a, ali je njezino održavanje zasad upitno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!