Po prvi put HOO izabrao najbolje i iz neolimpijskih sportova

21.12.2022.

21:24

Autor: HRT

Dodjela nagrada sportašima za uspjeh u 2022. po izboru HOO-a

Dodjela nagrada sportašima za uspjeh u 2022. po izboru HOO-a

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Održana je tradicionalna godišnja svečanost - Veliki dan hrvatskog sporta, na kojoj Hrvatski olimpijski odbor proglašava i nagrađuje najuspješnije sportašice i sportaše u godini na izmaku.

Najuspješnije sportašice 2022. godine u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora su: svjetska judaška prvakinja Barbara Matić, svjetska i europska prvakinja u taekwondou Lena Stojković te europska prvakinja i svjetska doprvakinja u bacanju diska Sandra Perković

Najuspješniji sportaši su europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević  i brončani jedriličar sa SP-a u klasi ILCA 7 (nekadašnji Laser) Filip Jurišić.


Naslov najuspješnije muške sportske ekipe (momčadi) dijele nogometna reprezentacija - za broncu na SP-u u Katru, i vaterpolska reprezentacija koja je osvojila zlatnu medalju na EP-u u Splitu. Zbog nedostatka kandidatura iz olimpijskih sportova, najuspješnija ženska ekipa 2022. godine nije izabrana. 

U konkurenciji najuspješnijih štafeta, parova i posada laureati su dva bratska para - veslački europski prvaci Martin i Valent Sinković, te osvajači svjetske brončane medalje u olimpijskoj klasi 49er, jedriličari Šime i Mihovil Fantela.

Naslov trenera godine dijele nogometni izbornik Zlatko Dalić, Vladimir Preradović (judo) i Veljko Laura (taekwondo).


Za najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, a posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta pripalo je televizijskom kanalu GP1 iz Jastrebarskog, specijaliziranog za auto-moto sport.


HOO-ovo priznanje za sportski pothvat godine dobili su umirovljeni hrvatski branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank za pothvat "Veslom preko Atlantika", kojim su svrstali Lijepu u našu u uski krug državakoje se mogu podičiti preveslavanjem Atlantskog oceana.


U novoutemeljenoj kategoriji Izuzetni rezultat u neolimpijskim sportovima ineolimpijskim disciplinama, premijerni pojedinačni laureati su Mirela Kardašević i Petar Klovar iz ronjenja, a ekipni/momčadski - ženska hrvatska karate reprezentacija i muška reprezentacija u rukometu na pijesku.

Nagradu Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje zaslužnicima za životno djelo, ove godine su dobili: Branko Peašinović (odbojka), Miran Martinac (liječnik/košarka), Mihovil Nakić - Vojnović (košarka), Zoran Roje (vaterpolo) i Nikola Plećaš (košarka).


Na velikim međunarodnim natjecanjima u 2022. godini hrvatski sportaši i sportašice u svim dobnim uzrastima osvojili su ukupno 244 medalje, od čega 85 zlatnih, 66 srebrnih i 93 brončane.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!