Platforma chess.com: Niemann je varao "više od sto puta" u online igrama

05.10.2022.

13:01

Autor: HRT/Hina

Magnus Carlsen i Hans Niemann

Magnus Carlsen i Hans Niemann

Foto: HTV / HRT

Američki šahist Hans Niemann, kojeg je svjetski prvak Magnus Carlsen optužio za varanje, "vjerojatno je varao više od 100 puta" u online igrama, tvrdi šahovska platforma chess.com.

- Ukupno smo otkrili da je Hans Niemann vjerojatno varao u više od sto online šahovskih partija, uključujući nekoliko natjecanja koji su novčano nagrađeni, navodi vodeća svjetska internetska šahovska platforma u svom izvješću od 20 stranica - plus 50 dodataka - objavljenom u utorak večer.


Chess.com je isključio 19-godišnjeg šahista 5. rujna, nedugo nakon prvih optužbi, no platforma odbacuje tvrdnje da je na nju vršio pritisak Carlsen.


Ova platforma tvrdi da je "iznimno sigurna" u svoje načine otkrivanja varanja, za što je koristila Grand Masters - najviši rang šahista - uz analizu poteza napravljenih automatiziranim alatima.


Sumnje platforme nadilaze okvire interneta, dio izvještaja posvećen je i spektakularnom napretku 19-godišnjeg Amerikanca na šahovskoj ploči.


- Iako ne sumnjamo da je Hans talentiran igrač, nalazimo da su njegovi rezultati statistički izvanredni, s najbržim napredovanjem između visoke i vrlo visoke razine šaha, dodaje se u izvješću.


- Međutim, naša statistička istraga nije otkrila ništa posebno u vezi s igrama ili napredovanjem u igrama na šahovskoj ploči Hansa Niemanna, priznaje platforma.


Ova se preciznost odnosi na čuvenu pobjedu Amerikanca protiv Magnusa Carlsena početkom rujna u Saint-Louisu, iako su "partija", "ponašanje" i "objašnjenja" Niemanna bili "bizarni".


Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je u četvrtak, 29. rujna otvaranje istrage o ovim optužbama za varanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!