Pichardo kompletirao kolekciju

17.08.2022.

23:08

Autor: HRT/Hina

Pedro Pichardo

Pedro Pichardo

Foto: /Kai Pfaffenbach / REUTERS

Portugalac rođen na Kubi Pedro Pichardo u srijedu je na Europskom prvenstvu u Münchenu kompletirao kolekciju naslova najboljeg u troskoku, olimpijskom i svjetskom zlatu pridodao je i europsko.

Veliki favorit Pichardo je do naslova europskog prvaka stigao troskokom od 17.50 metara što je bila nedostižna daljina za konkurenciju. Srebro je sa 17.04m osvojio Talijan Andrea Dallavalle, a broncu Francuz Jean-Marc Pontvianne sa 16.94m.


Britanac Matthew Hudson-Smith obranio je naslov na 400 metara osvojen prije četiri godine u Berlinu, on je u finalu trčao 44.53 sekunde, točno pola sekunde brže od srebrnog Švicarca Rickyja Petruccianija, dok su o bronci odlučivale tisućinke, no ona je na kraju pripala još jednom Britancu Alexu Haydock-Wilsonu sa 45.17 ispred Nizozemca Liemarvina Bonevacije koji je s istim vremenom ostao četvrti.


Tisućinke, točnije jedna, odlučivale su o prvaku na 110 metara s preponama. Na kraju je upravo za jednu tisućinku Španjolac Asier Martinez bio brži od branitelja naslova Francuza Pascala Martinot-Lagardea i postao novi europski prvak. Obojica su u finalu trčala vrijeme 13.14 sekundi, što je najbolji rezultat sezone u Europi. Broncu je osvojio Francuz Just Kwaou-Mathey sa 13.33.


U utrci atletičarki na 400 metara slavila je odlična Nizozemka Femke Bol s najboljim rezultatom u Europi ove sezone od 49.44 sekundi, dok su srebro i broncu osvojile Poljakinje Natalia Kaczmarek sa 49.94 i Anna Kielbasinska sa 50.29.


Senzacija se dogodila u ženskoj motki gdje je do zlata stigla 24-godišnja Finkinja Wilma Murto s rekordom europskih prvenstava od 4.85m. Murto je tim skokom svladala braniteljicu naslova te bivšu svjetsku i olimpijsku pobjednicu Grkinju Katerini Stefanidi koja je osvojila srebro sa 4.75m, a istu je visinu preskočila i brončana Slovenka Tina Šutej.


Zlato u ženskom kladivu osvojila je Rumunjka Bianca Florentina Ghelber hicem od 72.72m ispred srebrne Poljakinje Ewe Rožanske sa 72.12m i brončane Talijanke Sare Fantini sa 71.58m.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!