13:28 / 18.08.2018.

Autor: Hina

Phelps želi pomagati ljudima s depresijom

-

-

Foto: - / -

Bivši američki plivač nije prvi put govorio o svojim problemima s depresijom. Najgore mu je bilo nakon OI-ja u Londonu 2012.
Najuspješniji olimpijac svih vremena američki plivač Michael Phelps (33) ponovno je progovorio o problemima s depresijom poručivši kako želi pomagati ljudima koji se bore s tom bolešću.

Želim napraviti razliku, želim spasiti život ako mogu, rekao je Phelps u razgovoru za CNN dodavši: Za mene ovo je važnije od osvajanja zlatne medalje.

Phelps je tijekom plivačke karijere osvojio 28 olimpijskih medalja pri čemu 23 zlata. Osvojio je i 26 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima.

Uspio sam napraviti nevjerojatne stvari u bazenu, ali imao sam problema izvan bazena, rekao je Phelps.

Bivši američki plivač nije prvi put govorio o svojim problemima s depresijom. Najgore mu je bilo nakon OI-ja u Londonu 2012. godine kada je nekoliko dana bio zaključan u sobi.

Bilo je trenutaka tijekom kojih nisam želio biti živ. U početku nisam htio vidjeti terapeuta, ali kad sam to učinio, otkrio sam da sam se osjećao bolje i bio sam zdraviji, rekao je.

Phelps je sada u braku i otac je dvojice dječaka, ali je rekao kako njegova borba s depresijom još nije završila.

Prije dva ili tri tjedna sam prošao kroz zastrašujuće depresivne spirale i to je nešto što će me pratiti cijeli život.

Naglasio je kako je zadovoljan samim sobom, što nije mogao tvrditi prije nekoliko godina. Otkrio je kako mu je u njegovoj borbi s depresijom pomogla supruga Nicole, američki model i bivša Miss Kalifornije.

Moja supruga je moje sve, moja stijena, koji mi pomaže kroz život. Bez nje ne bih bio ono što jesam. Mnogo mi je pomogla u najtežim trenucima
," poručio je američki prvak.

Phelps se svijetu predstavio kao 15-godišnjak na Olimpijskim igrama u Sydneyu, 2000. godine kao najmlađi američki plivač u posljednjih 68 godina. Iako tada nije osvojio medalju, to mu je prvo veliko natjecanje poslužilo kao veliko iskustvo, jer je svega pet mjeseci nakon Igara postavio svoj prvi svjetski rekord na 200 m delfinovim načinom. Imao je tada 15 godina i 9 mjeseci.

Tijekom karijere je osvojio rekordnih 28 olimpijskih medalja pri čemu i rekordne 23 zlatne olimpijske medalje. S osam zlatnih medalja osvojenih na jednim Olimpijskim igrama postavio je najveće dostignuće koje je na nekim Olimpijskim igrama modernog doba postavio neki športaš. Na Svjetskim prvenstvima u plivanju (od 2001. do 2011. godine) osvojio je 26 zlatnih, šest srebrnih i jednu brončanu medalju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!