Petra Marčinko i Zrinka Ljutić kreću osvojiti sportski svijet

12.05.2022.

19:54

Autor: Bruno Kovačević/Dnevnik/IMS/HRT

Petra Marčinko, Zrinka Ljutić

Petra Marčinko, Zrinka Ljutić

Foto: Dnevnik / HRT

"Uvijek sam želio biti heroj, napraviti nešto veliko u ulici, gradu, zemlji", misao je vodilja sportaša diljem svijeta. U posljednjih 30 godina radili smo kao država velike stvari, bili drugi i treći u najpopularnijoj igri na svijetu, osvajali svjetske medalje u 20-tak sportova, osvojili do danas čak 52 olimpijska odličja.

Prije šest godina u Rio de Janeiru na Olimpijskim igrama naši su sportaši osvojili čak 10 olimpijskih kolajni te po dva ključna parametra, broju zlata i broju stanovnika bili prva sportska velesila u Europi, a treća na svijetu iza Bahama i Jamajke.


Nakon toga, uslijedio je blagi pad u Tokiju i kada su neki očekivali hrvatski sport na konopcima pojavile su se dvije djevojke, Petra i Zrinka.

Petra Marčinko, 16 godina, tenis, Zagreb. Prva juniorka svijeta, prije 100 dana osvojila Australian Open, počela igrati seniorski tenis.


Zrinka Ljutić, 18 godina skijanje, Zagreb. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu osvojila zlato i broncu. Završila seniorsku sezonu fantastičnim petim mjestom na posljednjoj slalomskoj utrci u Svjetskome kupu.

Petra Marčinko

Petra Marčinko

Foto: Dnevnik / HRT

Petra je počela sa šest godina pod budnim okom tate Vjeke, bivšeg košarkaša.


- Mene je tata odveo na tenis sa šest i pol godina i nisam nakon toga ništa drugo ni pokušavala. U tim nekim godinama 13 prema 14, počela raditi neku razliku na nacionalnoj razini u svojem godištu. Naravno, bilo je i sad dosta cura u mom godištu koje su još uvijek ispred ili su tu negdje.


Vrlo brzo se vidjelo da se ne radi samo o nacionalnom već o svjetskom potencijalu.


- Dobra stvar je što nemam velikih hajdemo reći rupa kao u udarcima. Ja imam dobar bekend, ali s bekendom ne zabijam toliko winnera koliko s forhendom hajdemo reći završavam poene. To su mi najbolje strane. Prednost je kad sam par turnira dobro odigrala onda sam ulazila na primjer u Australian Open s dosta samopouzdanja. Moj cilj je sve zajedno osvojiti Grand Slam. Ali ako sam ispunila svoj potencijal, ja ću biti zadovoljna s tim koliko god bude. 


Petra je čula za Zrinku.


- Znam da je skijašica. Sjećam se kad mi je mama rekla "ona je osvojila ovo, ono", da je bilo dosta impresivno. 

Zrinka Ljutić

Zrinka Ljutić

Foto: Dnevnik / HRT

Tata Zrinke Ljutić, Amir, bivši je junior Dinama. Ovo će mu biti 15. skijaška sezona. Ima četvero djece, svi skijaju i jedre na dasci.


Zrinka je u 100 postotnom fokusu njega, ali i Hrvatskog skijaškog saveza koji je i u vrijeme Ivice i Janice imao jasnu politiku ulaganja u najmlađe. U francuskom Meribelu ulaskom u Top 5 počelo se vraćati.


- To je stvarno nevjerojatno kako se u dvije-tri trke kad se sve posloži se sve promijeni i to baš drastično. Sad definitivno vidim da sljedeće sezone mogu i do postolja i radim na tome. 


Osim skijanja, Zrinka svira gitaru, kajta, borda, jedri na dasci.


Pred Zrinkom je najosjetljiviji dio karijere, potpuni prelazak iz juniorskog u seniorsko skijanje. Ciljevi?


- Najviše bih htjela osvojiti Veliki kristalni globus i, naravno, olimpijska medalja je isto uključena. Iako, ne znam, oboje bih htjela, stvarno. 

video thumb

Petra Marčinko i tenis?


- Stvarno je to nevjerojatno, ali baš nevjerojatno. U tenisu kojim se bavi toliko ljudi, znači tenis je puno masovniji sport nego skijanje. Biti na toj razini u toj dobi u cijelom svijetu, nemam riječi, stvarno. 


Najperspektivnije hrvatske sportašice Petra Marčinko i Zrinka Ljutić kreću osvojiti sportski svijet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!