Petero hrvatskih predstavnika na SP-u u Lillehammeru

11.01.2022.

10:45

Autor: I.L./HRT/Hina

default error photo

Od 12. do 23. siječnja u norveškom Lillehammeru održat će se Svjetsko prvenstvo u para alpskom skijanju, para skijaškom trčanju, parasnowboardu te parabiatlonu na kojem će sudjelovati više od 850 natjecatelja iz 42 zemlje među kojima i petero hrvatskih predstavnika.

Hrvatske boje u Norveškoj branit će brončani s posljednjih POI u snowboardu Bruno Bošnjak, paraskijaši Lucija Smetiško i Damir Mizdrak, te paranordijci Josip Zima i Zvonko Bjelokapić.

Bit će to prvo svjetsko prvenstvo u povijesti u zimskom sportovima koje će se održati u jednom gradu. Svjetska prvenstva u četiri para zimska sporta i prethodno su se održavala u istoj godini, ali na različitim mjestima i na različite datume.

SP se prvotno trebalo održati prošle godine, no zbog pandemije koronavirusa prebačeno je na ovu godinu premda sportaše s invaliditetom u ožujku očekuju i paraolimpijske igre u Pekingu. Ukupno će biti podijeljeno 87 kompleta medalja tijekom 12-dnevnog natjecanja pri čemu 36 u para alpskom skijanju, 18 u parabiatlonu, 20 u paratrčanju i 13 kompleta u parasnowboardu.

- Bit će to prvo SP na kojem ćemo svi nastupiti zajedno, do sada su prvenstva bila odvojena. SP se trebalo održati lani, ali je prebačeno na ovu godinu u kojoj su i paraolimpijske igre, a tu su i Svjetski kupovi, pa je kalendar prenapregnut, kazao je Luka Dobrinić, skijaški trener i izbornik.

Bruno Bošnjak na postolju

Bruno Bošnjak na postolju

Foto: - / HPO

Najviše se očekuje od Brune Bošnjaka koji je Hrvatskoj donio prvu medalju u povijesti na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine, broncu u snowboardu u disciplini banked slalom. Bruno u Norvešku odlazi u usponu formu nakon što je na Svjetskom kupu u austrijskom Hochfügenu osvojio dva treća mjesta.

- Forma mi je u usponu, dobro sam trenirao, a konkurencija na SP-u će biti vrlo jaka. Neće biti lako doći do medalje, pokušat ću voziti najbolje što mogu i nadati se da će to biti dovoljno, kazao je Bošnjak.

- Raduje nas uzlazna forma, a u Norveškoj će sve biti otvoreno. Međutim, bit će to drugačiji format natjecanja nego na POI. Na rasporedu je Dual bank slalom, zrcalni poligon s dvije staze, s dva sportaša na izbacivanje. To je format koji je samo na svjetskim prvenstvima, kazao je njegov trener Stipe Tomljanović.

Otkrio je kako je ova sezona iznimno naporna, a fokus će ipak biti na paraolimpijskim igrama u Pekingu.

- Sezona je jako naporna, lani smo imali samo dva natjecanja, a ove je već šest iza nas. Sada slijedi SP, pa Svjetski kup u Švedskoj i Kanadi, pa paraolimpijske u Pekingu, dodao je.

Prvi u akciju kreću paranordijci, 13. siječnja na rasporedu su discipline "middle" i "middle klasika".

- Nemamo nekih velikih očekivanja, što se tiče medalja. Nama je najbitnije da budemo u što manjem zaostatku, jer lovimo normu za POI. Najviše nade polažemo u sprint, jer zbog naših uvjeta ne možemo se najbolje pripremati za duže discipline. Pripreme smo odradili u nordijskom centru na Planici, to je bilo najbliže i najisplativije, a uvjeti su bili savršeni, istaknuo je trener paranordijaca Josip Štefanac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!