Perković i Mihaljević otvaraju Dijamantnu ligu u Rimu

13.12.2022.

17:23

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Trofej Dijamantne lige

Trofej Dijamantne lige

Foto: Victor Joly / Shutterstock

U utorak je Svjetska atletika objavila raspored natjecanja po pojedinim disciplinama na mitinzima Dijamantne lige sljedeće godine.

Dijamantna liga u kalendaru za sljedeću godinu ima 14 uobičajenih natjecanja od 5. svibnja do 8. rujna, s dvodnevnim finalom na kraju sezone kojem će 16. i 17. rujna domaćin biti američki grad Eugene.

Što se najistaknutijih hrvatskih predstavnika tiče, šesterostruka europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković i aktualni europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević imat će priliku boriti se za bodove na pet, odnosno četiri mitinga, a moći će se družiti samo u Rimu 2. lipnja.

Diskašice će tamo otvoriti svoju sezonu u Dijamantnoj ligi, a potom će imati još dva natjecanja u sljedećih 13 dana, u Parizu 9. lipnja i u Oslu 15. lipnja. Četvrtu mogućnost za nastup imat će 2. srpnja u Stockholmu, a posljednju priliku za skupljanje bodova i za plasman na finalno natjecanje nudi miting u kineskom Shenzhenu 3. kolovoza, ako ne bude otkazan kao što je to bio slučaj svake godine od izbijanja pandemije izazvane širenjem koronavirusa.

Kuglaši također započinju svoj put do finala u Rimu, a drugi miting za skupljanje bodova je onaj u Lausannei 30. lipnja. Pretposljednja prilika za skupljanje bodova nudi se 16. srpnja u poljskom Chorwozu, a tjedan dana poslije (23. srpnja) bacači kugle će biti u Londonu, gdje će se hvatati posljednja mjesta za finale.

U kalendaru Dijamantne lige je ukupno 16 disciplina u muškoj i isto toliko u ženskoj konkurenciji, a određeno je da će po pojedinoj disciplini za skupljanje bodova biti najmanje četiri, a najviše osam prilika tijekom sezone.

Finale u Eugeneu će biti prvo finale Dijamantne lige koje će biti održano na američkom tlu. Do sada su domaćini finala isključivo bili Bruxelles i Zürich.

Pobjednici natjecanja u Eugeneu ujedno će biti proglašeni i pobjednicima Dijamantne lige po pojedinoj disciplini za 2023. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!