Pavlek: Žao nam je da FIS nije imao malo više strpljenja

05.01.2023.

16:40

Autor: A.M./K. Gotlin/HRT

Vedran Pavlek

Vedran Pavlek

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Direktor Snježne kraljice i hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek razgovarao je s Krešimirom Gotlinom nakon poluuspješne Snježne kraljice. Naime, jučerašnja utrka je održana, no današnja - nije.

- Presretan sam i ponosan na ekipu koja je radila na pripremi staze i realizaciji jučerašnje utrke. Imali smo vrlo dobru, neću reći odličnu, ali vrlo dobru utrku. Nevjerojatno za ovako tople vremenske uvjete kakvi traju već neko vrijeme, ne samo u Zagrebu nego u cijeloj srednjoj Europi. To traje već 15 dana i pravo je čudo da se taj snijeg ne samo održao, nego i stabilizirao. Točka na i bilo je Leonino 10. mjesto i činjenica da smo na svakom od dosadašnjih šest slaloma imali predstavnicu među prvih 10, u Leviju čak dvije među prvih sedam. To nam daje vjeru u dobru skijašku budućnost. Nažalost, Zrinka je željela previše, vidjelo se da je jako emotivna, možda su joj ovi zadnji rezultati iz Sestrierea i Semmeringa dali nadu, vjeru i motivaciju da se bori za postolje, možda je sama previše htjela, ali ona je mlada, treba biti strpljiva, put nijednog sportaša nije jednostavan ni lagan i ja čvrsto vjerujem da će ona svojim radom u budućnosti doći do vrhunskih rezultata, rekao je Pavlek.


Pobijedila je Shiffrin, koja je startala kao posljednja. U Garmischu su staze bile znatno lošije. Drugi dan, što se dogodilo, vijeme je hladnije, zar nije bilo šanse da se utrka pomakne na kasniji termin?


- Htio bih reći da mi kao organizatori ne donosimo konačne odluke. Tu je žiri FIS-a i oni odlučuju o tome. Imali smo dosta dugačke konstruktive diskusije o tome, nije bilo nekih povišenih tonova. Nakon pregleda staze ja sam molio da pričekamo i da napravimo sve što je moguće, da se staza postavi i da napravimo sve moguće i onda donesemo konačnu odluku u 14.30, kad vidimo kako će se razvijati vrijeme i situacija. Znali smo da poslijepodne dolazi razvedravanje i hladniji zrak, molili smo ih, jer mi stvarno imamo iskustva sa Sljemenom, tu smo cijele dane i znamo kako se brzo može promijeniti situacija, da to napravimo. Rekli smo da nećemo raditi nikakav pritisak ako neće biti sigurni uvjeti za natjecateljice, što je apsolutni prioritet. Međutim, za to nije bilo razumijevanja, čvrsto su stali iza svoje odluke da staza nije dovoljno dobra. Mi smo odmah organizirali trening skijašica i staza izgleda puno bolje nego ujutro. Došla je vlaga, sol od jučer se aktivirala, od 18 sati će se trenirati i vjerujem da će to biti odlično.

I FIS-u je u interesu da se utrka održi?


- Ovo je nenormalna situacija, nisu u pitanju tri, nego 15 dana jugozapadnog strujana. Noćas je ponovno bilo to jugozapadno strujanje, ne do kraja vedra noć, zato se ujutro na nekim dijelovima napravio prah, gdje je to malo presušilo. Iste probleme imaju i svi drugi organizatori, Semmering, turneja Četiri skakaonice, Garmisch, nije obećavajuće ni u Kranjskoj Gori ni u Adelbodenu za ovaj vikend. Zbog toga me čudi zašto nismo imali razumijevanja za ta četiri sata više. Žao mi je zbog toga, ali poštujemo odluku FIS-a.


Kakva je situacija u FIS-u?


- Nema dugoročnog kalendara, iako je bilo obećavano da će ovog ljeta biti napravljen kalendar za sljedeće tri godine. Trenutačno nema kalendara ni za jednu godinu. To je sve za nas kao organizatore i Saveze određena nesigurnost i zabrinutost. To nije dobro, jer za kvalitetan proizvod trebate imati zadovoljne i sigurne organizatore i nacionalne skijaške saveze.


Je li istina da Trinidad i Tobago ima isto pravo glasa kao i Austrija u FIS-u?


- FIS ima takvu situaciju da najveće nacije imaju tri glasa, srednje, među koje spada Hrvatska, dva glasa, a ove manje nacije jedan glas.


Zašto se nije ranije objavila odluka?


- Objavili smo iste sekunde kad je bila odluka. FIS je donio odluku oko 11.45, a iste sekunde sam nazvao predsjednika Mihu Glavića i nakomn pola minute nazvao šeficu službe za medije, zaključio je Pavlek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!