Pavlek: Napravili smo čudo, ali staza nije izdržala

05.01.2023.

13:00

Autor: K.L./HRT

Direktor Snježne kraljice i hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek u razgovoru za HRT objasnio je zašto je otkazana druga slalomska utrka na Sljemenu koja se trebala održati u četvrtak, prva vožnja od 15 sati, a druga od 18.

- Prognoza je bila dosta točna, da će po noći doći jugozapadni vjetar i neće biti potpuno vedro. Svjesni smo da je 15 dana tu nevjerojatno vrijeme, to su rekordne temperature. Taj snijeg nije više takve kvalitete nakon što se baci sol, da smo noćas imali vedru noć, bilo bi perfektno. No, nismo imali, došla je naoblaka i jugozapadni vjetar te staza nije izdržala. Najveći problem je bio na slalom livadi i strmini gdje smo na tri, četiri vrata izgubili pet do deset centimetara noćas i stvarno je tu bilo 15 cm snijega. Da je tu podloga bila tvrda, mogla se održati, ali postojao je veliki rizik da bi došli do zemlje na tim vratima, rekao je Pavlek.


Tražila su se i neka druga rješenja prije konačne odluke.


- Naš prijedlog je bio da pokušamo postaviti stazu, da se nađu mjesta gdje se može postaviti staza, a nakon toga da FIS odluči o preparaciji. Prognoza je bila da stiže razvedravanje, pa da donesemo odluku u 14.30. To bi bilo dodatno tri, četiri sata posla, ali predstavnici FIS-a su smatrali da to ne bi bilo dobro, njihova odluka je konačna i poštujemo ju te gledamo dalje u budućnost, dodao je Pavlek.


Nije bilo prostora da se današnja utrka prebaci na sutra jer je natjecanje u Kranjskoj Gori već u subotu.


- Gledamo u budućnost, čudo je ovo što smo uspjeli napraviti ovdje, ovo je nezabilježeno, bilo je 15 dana bez "minusa". Sve ekipe su se čudile kako smo usjeli zadržati i te količine snijega. Prezadovoljan sam s jučerašnjom utrkom i ponosan na sve koji su radili, kazao je Pavlek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!