Kovačić: Hrvatski paraolimpijci u Tokiju u osam sportova

12.08.2021.

14:47

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ratko Kovačić

Ratko Kovačić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U nedjelju su u Tokiju završile Olimpijske Igre, a u utorak, 24. kolovoza, na istom će mjestu započeti Paraolimpijske igre na kojima će se natjecati 22 hrvatska sportaša.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Rekao je kako će naši sportaši u Tokiju nastupati u osam sportova, što je najveći broj sportova za Hrvatsku na ljetnim Paraolimpijskim igrama.

- Do sada smo imali pet sportova. Imamo tri sporta koji su za nas novi – boćanje, taekwondo i para triatlon. Jasno da je najveća ekipa iz atletike, ima ih deset, a među njima je šest natjecateljica. Zanimljivo je to da s Paraolimpijskih igara, još od Atene 2004., uvijek donosimo medalje, a uvijek ima medalja koje donose i naše ženske predstavnice tako da se nadam da ćemo tu tradiciju nastaviti, kaže Kovačić.

Ratko Kovačić gost emisije Dobro jutro, Hrvatska

Ratko Kovačić gost emisije Dobro jutro, Hrvatska

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dodao je kako su svi sportaši na pripremama već duže vrijeme i nada se da su spremni za Tokio. No, ističe kako je za sve sportaše veliki nedostatak manjak natjecanja u proteklih godinu dana, nakon što su odgođene Paraolimpijske igre 2020. godine.

- Velika je nepoznanica u kakvoj će formi nastupiti konkurencija, bit će dosta neizvjesno. No, ja vjerujem da će svi naši sportaši biti u svojoj najboljoj formi i postići najbolje rezultate, uvjeren je Kovačić.

Procedura za putovanje paraolimpijaca ista je kao i za Olimpijske igre – prije putovanja moraju imati negativan test, a u Tokiju će ih organizacija smjestiti u Paraolimpijsko selo gdje će boraviti i odrađivati treninge prije natjecanja. Kovačić kaže kako će dva dana nakon natjecanja svi sportaši napustiti Japan.

- Svi su sportaši prišli epidemiološkoj situaciji na odgovarajući način – svi su cijepljeni. Vjerujem da ćemo ih poslati i vratiti zdrave, kaže čelni čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Što se tiče ekipnih sportova, Kovačić kaže kako su u ciklusu kvalifikacija imali očekivanja od odbojkaškog tima, koji je ipak izgubio u polufinalu.

- To nam je velika želja, da u idućem ciklusu imamo jedan ekipni sport – ili odbojku ili košarku, rekao je Kovačić. Istaknuo je kako je Hrvatskom paraolimpijskom odboru cilj što više mladih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj uključiti u sport i sportske aktivnosti. No, tu se javlja problem nedostatak adekvatnog prostora za treninge i neprilagođenost istih za osobe s invaliditetom, pa se moraju sami snalaziti.

- Imamo snažnu atletsku reprezentaciju, ali puno njih trenira u mjestima gdje nema atletskog stadiona, a imaju vrhunske rezultate. Istina, poboljšava se sportska infrastruktura za osobe s invaliditetom, ali još uvijek ima nedostataka koje nastojimo svladati, objasnio je prvi čovjek hrvatskog paraolimpizma.

Iz ciklusa u ciklus popraćenost Paraolimpijskih igra sve je veća.

- Imao sam dosta upita od naših članova i poznanika o tome hoće li televizija na adekvatan način pratiti Igre. Rekao sam da se nadam da ćemo pokriti sva natjecanja naših sportaša. Oni su to zbilja zaslužili, napomenuo je Kovačić. Dodaje kako je u reprezentativnom programu trenutno oko 300 sportaša, koji sudjeluju na međunarodnim natjecanjima, dok na državnima sudjeluje oko 1800 sportaša.

Savez trenutno broji oko deset tisuća članova.

- Nastojimo ojačati kapacitete naših klubova, da što više djece s invaliditetom uključimo u sport i sportske aktivnosti i da neki od njih dođu do ove razine vrhunskog sporta, zaključio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

U 13 dana Paraolimpijskih igara sportaši će se natjecati u 539 disciplina u 22 sporta. Ukupno će sudjelovati 4400 sportaša, od čega je 1756 žena. Novi sportovi u programu Paraolimpijskih igara u Tokiju bit će para badminton i para taekwondo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!