10:42 / 06.03.2020.

Autor: I.L./Hina

Paljenje i put olimpijske baklje od Grčke do Tokija prema planu

-

-

Foto: - / -

Svečanosti predaja olimpijske baklje u Grčkoj i Tokiju bez djece.
Svečanost predaje olimpijske baklje u Grčkoj 19. ožujka održat će se bez djece zbog epidemije koronavirusa kao i svečanost dočeka u Japanu 20. ožujka, objavio je predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Yoshiro Mori.

Olimpijska baklja, simbol mira i sporta, 12. ožujka bit će upaljena u Grčkoj i nakon sedmodnevnog puta po toj državi bit će predana predstavnicima Tokija. Na stotine grčkih sportaša nosit će olimpijski plamen kroz Grčku prije nego što ga 19. ožujka predaju Japanu gdje će se od 24. srpnja do 9. kolovoza održati Olimpijske igre.

Istovremeno je organizacijski odbor objavio da je infrastruktura za Igre spremna, iako se zbog epidemije koronavirusa postavlja pitanje hoće li se Igre odgoditi.

Zadnja zgrada koja je trebala biti dovršena, vodeni centar u kojem će se održavati natjecanja u plivanju, skokovima u vodu i sinkroniziranom plivanju, "završena je u roku u veljači", objavili su organizatori. Centar koji može primiti 15.000 gledatelja stajao je 523 milijuna dolara (465 milijuna eura).

Sve vijesti vezane za OI u Tokiju posebno se prate s obzirom na to da je epidemija koronavirusa, službeno nazvanog Covid-19, izazvala odgađanje i otkazivanje brojnih sportskih natjecanja diljem svijeta.

No, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach je ovaj tjedan izjavio da odgoda ili otkazivanje OI nisu spomenuti na sastanku izvršnog odbora MOO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!