Pada rekord tradicionalne utrke Sydney - Hobart?

25.12.2022.

11:00

Autor: K.L./Hina

Ilustracija - jedrenje

Ilustracija - jedrenje

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Rekord tradicionalne jedriličarske utrke Sydney-Hobart, koja će u ponedjeljak startati u Australiji, mogao bi pasti zahvaljujući jakom vjetru koji je najavila vremenska prognoza.

Vrijeme koje treba nadmašiti je 1 dan, 9 sati 15 minuta i 24 sekunde za 628 nautičkih milja (oko 1200 km) ove Božićne jurnjave Južnim morima. Meteorološka služba Novog Južnog Walesa predvidjela je da će sjeveroistočni vjetrovi gurati u krmu jedrilice klase Supermaxis, s preko 30 metara dužine, od samog početka u ponedjeljak.


- To je utrka koja može rezultirati rekordom, rekao je kormilar Mark Richards, bivši pobjednik, za web stranicu utrke.


Natjecatelji će napustiti Sydney Bay prema jugu, a zatim prijeći strašni Bassov tjesnac prije nego što stignu do Hobarta, glavnog grada otoka Tasmanije, preko estuarija rijeke Derwent.


Ako se sjeverni vjetrovi nastave, Supermaxis bi mogao proći kurs bez suočavanja s čeonim vjetrovima i vožnje "u orcu", te tako ugroziti rekord koji je postavio "Comanche" 2017. godine.


Godine 1998. utrka je završila tragična, velika oluja je pogodila flotu, usmrtivši šest jedriličara i prouzročivši potonuće pet brodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!