19:45 / 20.03.2019.

Autor: I.L.K./HOO

Otvorena Knjižnica HOO-a, čije je stvaranje inicirao Marijo Možnik

-

-

Foto: - / -

Na prigodnoj svečanosti otvorena je Knjižnica Hrvatskog olimpijskog odbora.
Na prigodnoj svečanosti otvorena je Knjižnica Hrvatskog olimpijskog odbora koja u svom fundusu ima 1882 primjeraka sportske knjižne građe, 1030 jedinstvenih naslova, 919 primjeraka serijskih publikacija 255 vlastitih izdanja HOO-a i 81 primjerak sportskih biografija.

- Budućnost ove Knjižnice vidim u njenom prerastanju u multimedijski centar u kojem će se čuvati i obrađivati ne samo knjige i časopisi nego i ostali multimedijski zapisi iz prošlosti hrvatskog sporta, a  potpisivanjem ugovora o suradnji  između HOO-a i Hrvatskog športskog muzeja na projektima očuvanja knjižnične i muzejske građe iz sporta i olimpizma stvaraju se uvjeti da svako sportsko izdanje u Hrvatskoj bude dostupno svim zainteresiranima, kazao je prigodom otvaranja knjižnice predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop zahvalio je svim suradnicima iz Odjela za Komunikaciju i multimedije koji su u godinu i pol dana od početne inicijative uspjeli realizirati projekt Sportske knjižnice.

- Uvjeren sam da su mnogi dionici sustava hrvatskog sporta s oduševljenjem dočekali ideju o Sportskoj knjižnici što su i praktično potvrdili donacijama vrijednih knjiga. Oni koji znaju da imaju nešto vrijedno za ostaviti budućim naraštajima još mogu naći mjesta za to na policama ove Knjižnice, rekao je Čop koji je s ravnateljicom Hrvatskog športskog muzeja Danirom Bilić potpisao sporazum o suradnji na području knjižničke i muzejske građe  iz sporta i olimpizma.

Voditeljica odjela za Komunikaciju i multimedije  HOO-a Radica Jurkin naglasila je da su u Knjižnici HOO-a zastupljena 33 sporta, olimpijske i druge višesportske igre, međunarodni sport i olimpijska ideja, sportska povijest, prigodna i periodična izdanja nacionalnih sportskih saveza, županijskih zajednica re društava i klubova.

- Sloganom 'Znanjem do sportske izvrsnosti' htjeli smo naglasiti našu težnju da svako sportsko izdanje u RH bude dostupno i vidljivo, da traganje za sportskom knjigom bude lakše i sa svaki sportaš, sportski dužnosnik ili sportski povjesničar ima prostor i platformu za istraživanje, proučavanje informiranje i edukaciju, istaknula je Jurkin.
 
Bivši prvak Europe na preči gimnastičar Marijo Možnik prisjetio se da je neka od svojih istraživanja rezultata u sportskoj gimnastici započeo u Knjižnici HOO-a, a nastavio na Kineziološkom fakultetu na kojem je i doktorirao.

- Nisam ni znao da su moja istraživanja gimnastičkih rezultata doprinijeli razvoju ideje o otvaranju Knjižnice HOO-a ali mi drago da sada uz dobro opremljenu knjižnicu na Kineziološkom fakultetu postoji još jedna sportska knjižnica u kojoj će svaki autor, izdavač, sportski savez imati zagarantirano mjesto za svoja sportska izdanja, rekao je Možnik.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!