Otvorena 53. Zlatna pirueta, prva izvan Zagreba

09.12.2021.

20:12

Autor: I.L./HRT/Hina

Zlatna pirueta Zagreba, nastup parova kratki program

Zlatna pirueta Zagreba, nastup parova kratki program

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Kratkim programima klizačica, klizača i sportskih parova u Ledenoj dvorani Zibel u Sisku startalo je 53. izdanje Zlatne piruete.

U Hrvatsku su stigle 23 klizačice, 26 klizača, 17 sportskih i 14 plesnih parova iz 28 zemalja svijeta, a Zlatnu piruetu večeras je službeno otvorila Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

Ponos što je upravo u njihovom gradu ova velika priredba nije krila gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, dok je Goran Petrović kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, zahvalio domaćinima što su preuzeli organizaciju i nastavili bogatu tradiciju najstarijeg svjetskog klizačkog natjecanja.

- Građanima Siska je izuzetna čast što imamo priliku ugostiti 53. Zlatnu piruetu. Oni koji ne znaju, prvo klizačko društvo u Sisku je osnovano 1880. godine. Tada je djevojkama i mladićima bilo normalno čekati da se Kupa zamrzne i da se na njoj kliže. Toliki entuzijazam prema klizačkom sportu je postojao, a Zlatna pirueta čak i nije prvi put u Sisku, nego je davne 1972. međunarodna revija klizača, sudionika tadašnje Piruete nastupila ovdje na tadašnjem otvorenom klizalištu Zibel i došlo je 6.000 Siščana. Sigurna sam da će i ovaj put mnoštvo naših sugrađana, ali i ljudi iz drugih gradova i županija, doći uživati u ovom natjecanju ili ga pak pratiti putem Livestreama koji je omogućio Hrvatski klizački savez, rekla je gradonačelnica Siska.

Svečano otvorenje Zlatne piruete

Svečano otvorenje Zlatne piruete

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Kanađanin Neegan Messing vodeći je nakon kratkog programa klizača i to s velikih 90,26 bodova. Slijedi ga Latvijac Deniss Vasiljevs sa 84,46 bodova, dok je treći Australac Brendan Kerry (84,36). Hrvatski klizač Jari Kessler koji prvi put nastupa na Zlatnoj pirueti trenutno se nalazi na 17. mjestu (65,01), dok je naš drugi predstavnik Charles Henry Katanović 26. (53,60).


- Ovo nije najbolje što znam, imao sam neke pogreške, ali vjerujem da ću se u subotu u finalu pokazati u boljem svjetlu. Moj cilj je izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu i dati ću sve od sebe da to uspijem, poručio je Jari.


Najbolji kratki program kod klizačica imala je Gruzijka Anastasiia Gubanova (65,68) koja je povela ispred dviju Amerikanki, Amber Glenn (64,45) i Gabrielle Izzo (62,91).

Zlatna pirueta Zagreba, muški - kratki program.  Charles Henry Katanović

Zlatna pirueta Zagreba, muški - kratki program. Charles Henry Katanović

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!