Otvaranje Paraolimpijskih igara 2024. bit će u središtu Pariza

20.10.2022.

14:03

Autor: A.M./Hina

Eiffelov toranj u Parizu

Eiffelov toranj u Parizu

Foto: Yiming Woo / REUTER

Svečanost otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. održat će se u središtu grada na Champs Elysees i Place de la Concorde, objavili su organizatori u četvrtak. Bit će to prvi put da će se svečanost otvaranja Paraolimpijskih igara održati izvan stadiona, a nazočit će joj 65.000 ljudi.

- Od Champs Elysees do Place de la Concorde, jedva čekam zamisliti predstavu koja će pretvoriti srce Pariza u umjetnički festival bez presedana, s dosad neviđenim izvedbama, izjavio je Thomas Jolly, umjetnički direktor ceremonije.


- Spektakl koji će u središte pozornosti staviti paraolimpijske sportaše i vrijednosti koje oni utjelovljuju. Spektakl koji će okupiti gledatelje diljem svijeta oko jedinstvenog duha Paraolimpijskih igara, dodao je.


Svečanost otvaranja Olimpijskih igara također će se održati izvan glavnog stadiona, sa sportašima koji će paradirati na čamcima niz rijeku Seinu u događaju koji bi moglo posjetiti 600.000 ljudi, rekli su organizatori ranije ove godine.


Na Place de la Concorde bit će postavljene četiri pozornice na kojima će se održavati umjetnička događanja.


Trošak organizacije cijelog događaja još nije otkriven, ali Thierry Reboul, kreativni direktor Paris 2024, rekao je da će brojke biti poznate nakon sljedećeg proračunskog sastanka 12. prosinca.


U gradu koji se bori da javni prijevoz učini dostupnim svima, organizatori su obećali da će "usko surađivati s Međunarodnim paraolimpijskim odborom, CPSF-om (Francuski paraolimpijski odbor) i nadležnim tijelima da osiguraju da univerzalna pristupačnost bude integrirana u sve aspekte ceremonije kako bi sportaši, sudionici i gledatelji mogli istinski uživati u svom iskustvu."


Svečano otvorenje održat će se 28. kolovoza 2024. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!