12:48 / 14.07.2021.

Autor: K.L./Hina

Osvajači medalja sami će ih stavljati oko vrata

Velika reprodukcija olimpijske medalje u Tokiju

Velika reprodukcija olimpijske medalje u Tokiju

Foto: Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Osvajači olimpijskih medalja na Igrama u Tokiju neće imati priliku dobiti svoje odličje od uglednika uz stisak ruke, zagrljaj ili poljubac, već će sami morati objesiti osvojenu medalju oko svoga vrata, objavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach na druženju s predstavnicima medija, koje je održano u srijedu virtualnim putem.

- Medalje osvajačima neće biti obješene oko vrata. Donijet će im odličja na pladnju, a onda će ih sportaši sami uzeti. Osoba koja će stavljati medalje na pladanj nosit će dezinficirane rukavice. Donositelji odličja i sportaši će nositi maske. Neće biti rukovanja ni zagrljaja tijekom svečane dodjele, objasnio je Bach proceduru dodjele olimpijskih odličja u Tokiju.

U Tokiju je do 8. kolovoza proglašeno stanje opće opasnosti, a u srijedu je bilo 1149 novozaraženih osoba, što je najveći broj u posljednjih šest mjeseci.

Olimpijske igre su izgubile podršku kod većeg dijela japanskog stanovništva, zbog bojazni da će njihovo održavanje pokrenuti val zaraze među Japancima, iako su na snazi stroge protuepidemijske mjere, a gledateljima nije dopušten dolazak na tribine olimpijskih borilišta.

OI: Tokio ima najveći broj zaraženih od siječnja

Tokio je prijavio najveći broj novih slučajeva COVID-19 u gotovo šest mjeseci, a Olimpijske igre trebale bi se otvoriti u glavnom gradu za samo devet dana.

Gradska vlada priopćila je da je zabilježeno 1.149 novih slučajeva, što je najviši broj zaraženih od 22. siječnja, dodajući dokaze da je u tijeku novi peti val infekcija, predvođen vrlo infektivnim virusnim inačicama i niskom stopom cijepljenja.

Usred sve češćih slučajeva, vlada je prošlog tjedna proglasila obnovljeno izvanredno stanje za Tokio i okolne prefekture, a organizatori Olimpijskih igara najavili su da će se Igre održati bez navijača.

- Jednom kada je trend u porastu, prekasno je. Vjerojatno će se broj novozaraženih slučajeva povećavati još nekoliko dana, rekao je Haruka Sakamoto, liječnik i istraživač sa Sveučilišta Keio u Tokiju.

Samo 31 posto ljudi u Japanu primilo je barem jednu dozu cjepiva, što je najniža stopa cijepljenih među bogatim zemljama.

Delta varijanta virusa sada čini više od 30 posto slučajeva u Tokiju, a stopa se povećava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!