Ostalo je 27 dana, posljednje pripreme za OI u Pekingu

07.01.2022.

22:23

Autor: Mihovil Horvat/Dnevnik/Sport/M.Š./HRT

Pripreme za Olimpijske igre u Pekingu

Pripreme za Olimpijske igre u Pekingu

Foto: Thomas Peter/File Photo / REUTERS

Do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu ostalo je 27 dana. Organizatori spremno dočekuju dolazak sportaša koji će morati poštovati stroge mjere COVID protokola.   

Unatoč rastu broja zaraženih i bržem širenju koronavirusa, čelnici Svjetske zdravstvene organizacije istaknuli su da nema bojazni od širenja virusa tijekom i nakon održavanja igara.

I dok u Ptičjem gnijezdu na olimpijskom stadionu u Pekingu traju probe svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara, s druge strane u zračnoj luci stroga kontrola ulaska u Kinu. Kineski službenici provjeravaju dokumentaciju vezanu uz koronavirus svakog putnika.  

- Kineske vlasti imaju vrlo stroge mjere koje su objavile nizu različitih priručnika. Uvjeren sam da su, s obzirom na informacije koje imamo, mjere koje su na snazi vrlo stroge i jake, te da u ovom trenutku ne vidimo bilo kakav povećan rizik od prijenosa bolesti, istaknuo je izvršni direktor za hitan program WHO Michael Ryan

Sve one koji dolaze u Kinu čekaju stroge mjere, sportaši i svi ostali sudionici bit će odvojeni u posebnim tzv balonima gdje neće imati doticaj s vanjskim svijetom. Također svakodnevna testiranja bit će neizbježna. 

- Relevantne mjere navedene u priručnicima prate najnovija dostignuća u istraživanju kontrole epidemije, te su temeljena na iskustvima na mnogim velikim međunarodnim sportskim događajima. Također odradili smo niz probnih natjecanja koja su se pokazala uspješnima, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova. 

Igre počinju 4. veljače Svečanom ceremonijom otvaranja za koju je zadužen poznati redatelj Zhang Yi Mou koji je također režirao i otvaranje ljetnih igara 2008. godine. 

- Svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara pokazat će ljepotu prirode, humanosti i sporta, s time ujedno želimo dočarati snagu našeg naroda u želji da pobijedi pandemiju, istaknuo je redatelj ceremonije otvaranja Igara Zhan Yi Mou. 

Zbog posebnih mjera na otvaranju, broj izvođača sveden je na minimum, stoga su organizatori veliku pažnju pridodali spoju moderne tehnologije i novih ideja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!