Ostala bez rekorda zbog krivo izmjerene staze

19.10.2022.

21:41

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Michaelpuche / Shutterstock

Britanska atletičarka Eilish McColgan (31) ostala je bez novog europskog i britanskog rekorda na 10 km nakon što je utvrđeno da je staza u Glasgowu bila 150 metara kraća.

McColgan je početkom listopada na Great Scottish Runu u Glasgowu istrčala 10 km za 30 minuta i 18 sekundi, što je bilo sekundu brže od njezinog osobnog i europskog rekorda koji je istrčala u svibnju ove godine u Manchesteru.

Međutim, organizatori su naknadno objavili kako staza nije bila postavljena u skladu s prethodno dogovorenim planovima. Točnije, bila je 150 metara kraća, pa je njezin rekord poništen.

- Preispitat ćemo naše interne procese kako se više ne bi ponovila ovakva pogreška, poručili su organizatori.

Za utjehu, 31-godišnja Britanka i dalje je vlasnica europskog i britanskog rekorda.

- Ljudske pogreške se događaju. Da, bilo bi lijepo završiti sezonu s osobnim rekordom i još jednim rekordom, ali za mene to nije kraj svijeta. Nemam ružnih riječi za reći, poručila je McColgan, koja je ove godine osvojila zlato na 10 km na Igrama Commonwealtha u kolovozu.

Tijekom karijere je osvojila i dva europska srebra na 5 km (2018.) i 10 km (2022.) te jednu europsku broncu na 5 km (2022.).

Njezina majka Liz McColgan bila je na 10 km svjetska prvakinja 1991. godine, te srebrna na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!