08:37 / 18.06.2020.

Autor: DJH/I.Ž.K/HRT

Osmo izdanje Karlovačkog cenera 11. srpnja

Matea Parlov Koštro, hrvatska atletičarka

Matea Parlov Koštro, hrvatska atletičarka

Foto: - / -

Prvo izdanje Karlovačkog cenera održano je 2013. godine.
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su hrvatska atletičarka Matea Parlov Koštro i Robert Franjković, organizator Karlovačkog cenera, koji su i najavili ovogodišnje izdanje ove utrke.

- Utrka je prva u Hrvatskoj u kalendaru Svjetske atletike (IAAF), Bronze Label Road Race. Naš uobičajeni termin je bio u prvoj polovici lipnja, no s obzirom na situaciju, u dogovoru s gradom i našim partnerima prolongirali smo termin i sada je novi termin 11. srpnja, subota navečer u Karlovcu, na središnjem gradskom trgu, izjavio je organizator osmog izdanja ove utrke Robert Franjković.

- 'Cener' je kolokvijalni naziv u Karlovcu, a i u Zagrebu, za desetku, u Karlovcu imamo i skakaonicu na Korani od deset metara koju svi zovu 'cener' i onda je bilo logično utrku nazvati Karlovački cener, utrku na 10 km. Prvo izdanje bilo je 2013., tada je trčalo 160 ljudi, 20-ak domaćih Karlovčana, prošle godine brojka je otišla na 1500, ove godine je bio plan da prođemo i 2000, no s obzirom na situaciju stavili smo limit na 1000 trkača na Ceneru. Dan ranije je Karlovačka milja, utrka na 1589 metara, s obzirom na godišnjicu osnutka grada Karlovca, tu je limit 500 ljudi, opisao je Franjković povijest Cenera.

Hrvatskoj atletskoj reprezentativki Matei Parlov Koštro ovo je treći Cener. Našoj maratonki 10 km je trening za zagrijavanje.

- Ja sam maratonka, tako da mi je Cener dosta kratak, ali mi jako dobro koristi u pripremi za maraton. Za početnike, da biste mogli pretrčati 10 km najbolje je uzeti dobrog trenera, uključiti se u školu trčanja, tako je najednostavnije doći do toga da možete pretrčati 10 km, za to bi trebalo otprilike šest mjeseci sustavnog treninga i spremni ste, kaže hrvatska maratonka.

Tko sve dolazi na Karlovački cener?

- S obzirom da smo u kalendaru Svjetske atletske federacije, imamo neke obveze i prema federaciji i prema atletičarima. Imamo dvije utrke, elitnu utrku i utrku građana. U elitnoj utrci u kojoj nastupa i Matea, su rangirani atletičari, koji su kategorizirani po tom Label statusu i imamo određeni broj trkača koji mora doći na utrku da bismo zadovoljili kriterije. Prošle godine je bila jako velika konkurencija, konkretno u muškoj je pobijedio Moses Kurong iz Ugande s 28.30, što je najbrže istrčani Cener, rekao je Franjković.

Lani je bila jaka utrka i u ženskoj konkurenciji u kojoj je Matea na kraju bila treća.

- Dvije kenijske trkačice su bile brže od mene, ja sam bila najbolja hrvatska trkačica, a treća u ukupnom plasmanu, rekla je hrvatska maratonka. Ove godine trebala je nastupiti i na Olimpijskim igrama u Tokiju koje su zbog koronavirusa otkazane za sljedeću godinu.

- Ove sezone nemam baš puno sreće, trebala sam ići na Olimpijske igre, a inače sudjelujem na svim najjačim maratonskim i polumaratonskim utrkama. Prošle godine sam sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u Dohi i trudim se ispuniti te norme za sva najjača natjecanja, kaže Matea Parlov Koštro.

Pogledajte cijeli razgovor!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!