Osijek u lipnju opet postaje centar gimnastičkog svijeta

05.05.2023.

13:42

Autor: Hina/HRT/A.V.

Osijek u lipnju opet postaje centar gimnastičkog svijeta

Osijek u lipnju opet postaje centar gimnastičkog svijeta

Foto: Marko Banić i Josipa Maksimović / Pr365

Svjetski kup u gimnastici, DOBRO World Cup Osijek, održat će se od 05. do 11. lipnja u Osijeku, zajedno sa brojnim zabavnim sadržajima poput Feelgood Weekenda, gastro–wine–music festivala, priopćili su u petak organizatori. 

Povodom 14. izdanja Svjetskog kupa u petak je održana konferencija medije na kojoj su sudjelovali razni stručni govornici poput Josipa Pavića, državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta, Josipa Miletića, zamjenika župana Osječko-baranjske županije, Ivana Radića, gradonačelnika grada Osijeka, Marija Možnika, predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza, Dubravka Šimenca, specijalist koordinatora Odjela za posebne marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice, Josipa Bičvića, člana Uprave Žito grupe i Vladimira Mađarevića, direktora natjecanja.

- Gimnastičko društvo Žito Osijek, grad i županija, hrvatski gimnastički savez rade jedan fantastičan posao. Pomiču granice u svakom smislu. Moram priznati da sam stvarno impresioniran svime što se radi u organizaciji DOBRO World Cupa. Sve ovo što se radi u Osijeku, u Osječko-baranjskoj županiji je za primjer i u turističkom i u sportskom pogledu, izjavio je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.

- Čestitam organizatorima na vrhunskoj manifestaciji koja u isto vrijeme promovira sport i turističke potencijale našeg grada i Osječko-baranjske županije. Promocija i popularizacija gimnastike kao bazičnog sporta od iznimne je važnosti osobito za mlade generacije, a svakako će se iduće godine izvrsno uklopiti u Europsku regiju sporta. Osječko-baranjska županija je proglašena Europskom regijom sporta za 2024., na što smo iznimno ponosni, a ovoj prestižnoj tituli zasigurno je doprinos dalo i Gimnastičko društvo Žito i DOBRO World Cup kroz partnerski odnos s Osječko-baranjskom županijom, dodao je Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

- Ono što je bitno reći za gimnastiku da osim bogate i slavne prošlosti ona ima i bogatu sadašnjost, a siguran sam i bogatu budućnost. Naime, ovdje djeluju tri gimnastička kluba sa 140 natjecatelja, 1000 polaznika gimnastičke škole, što je svakako impresivno i veliki zalog za budućnost. Što se tiče DOBRO World Cupa upisan je na mapi Svjetske gimnastičke federacije, interes je velik. Najbolji svjetski gimnastičari dolaze u grad Osijek te brojni turisti i uistinu možemo biti ponosni na to. Grad Osijek bilježi nikad bolje turističke brojke, a prošle godine smo proglašeni najboljom kontinentalnom urbanom turističkom destinacijom. Moram reći da mi je drago da se vraća Feelgood Weekend, također jedna manifestacija koja će obogatiti ponudu u gradu na Dravi, nadovezao se osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Osim sportskog dijela natjecanja, ovogodišnje izdanje bit će obogaćeno i brojnim popratnim sadržajima kao što su: vježbanje na otvorenom, niz edukacija, festival FeelGood Weekend te atrakcijom i najavnim događajem DWC-a, Najdužom špagom na svijetu. U subotu, 6. svibnja, u sedam gradova diljem Hrvatske okupit će se brojni građani kako bi pokušali oboriti rekord iz 2021. godine, kada je špaga iznosila čak 1.349 metara. Predvođeni profesionalnim gimnastičarima, zainteresirani svih dobnih granica iz Zagreba, Osijeka, Dubrovnika, Rijeke, Splita, Zadra i Čakovca mogu sudjelovati u ovogodišnjem obaranju rekorda.

- Drago mi je što će Osijek 14. put biti centar svjetske gimnastike i ne sumnjam da će kao i svaki put do sada biti jedan od najbolje organiziranih turnira Svjetskog kupa u kalendaru Svjetske gimnastičke federacije. Osijek će deset dana živjeti gimnastiku i to u savršenom trenutku kada će, vjerujem pun Gradski vrt, moći pozdraviti novopečenog prvaka Europe Tina Srbića, Aurela Benovića koji je treći parteraš Svjetskog kupa ove godine, ali i sve druge hrvatske reprezentativce i reprezentativke kojima je Osijek najdraže natjecanje, rekao je Marijo Možnik, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza

- Turizam i sport usko su povezani, a u tom kontekstu do posebnog izražaja dolaze međunarodna sportska događanja koja obogaćuju turističku ponudu destinacija te koja značajno doprinose njihovoj vidljivosti i popularnosti. Puno se radi na promociji Hrvatske kao turističke destinacije kroz sport, sportska događanja, ali i kroz direktne suradnje koje ostvarujemo s brojnim hrvatskim sportašima, nacionalnim savezima i reprezentacijama. U tom kontekstu podržavamo i organizaciju DOBRO World Cupa, koji u Osijek privlači velik broj natjecatelja, predstavnika domaćih i stranih medija, ali i posjetitelja koji tom prilikom mogu upoznati sve čari hrvatske kontinentalne ponude s posebnim naglaskom na Slavoniju i Baranju, izjavio je Dubravko Šimenc, specijalist koordinator Odjela za posebne marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice.

- Privilegija je biti član ovog tima, privilegija je sjediti ovdje s ovim ljudima koji podržavaju ovaj projekt, ne samo DOBRO World Cup nego i cjelogodišnji rad i rezultate koje je gimnastičko društvo Osijek Žito poručuje. Velika je privilegija biti dio organizacije i mi smo na tome sada već zahvalni s naše strane što možemo biti dio projekta i mi ćemo to sigurno i nastaviti i podržavati, rekao je Josip Bičvić, član Uprave Žito grupe.

- Mi smo ove godine jedna od službenih etapa Svjetske gimnastičke organizacije, odnosno jedna od 10 etapa. Sve je počelo početkom godine sa svjetskim kupovima u njemačkom Cottbusu, pa u Dohi, Baku, Kairu, nakon toga Varna, Tel Aviv, Osijek i u jesenjem dijelu Pariz, Sombotel i Mersin. Bodovi sa službenih etapa i Osijeka naravno računaju se u završne FIGine ljestvice gdje se gimnastičari kasnije proglašavaju kao pobjednici svjetskih kupova na svojim disciplinama. U Osijeku i ove godine očekujemo vrhunsku sportsku kvalitetu, već sada imamo prijavljeno preko tridesetak zemalja, koje svake godine Osijek stavljaju kao jednog od najuspješnijih organizatora u serijama svjetskog kupa, izjavio je Vladimir Mađarević, direktor natjecanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!