Osijek: Na Europskom prvenstvu u streljaštvu "EPSO 2021." oko 1.200 natjecatelja

07.05.2021.

13:40

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zarko Basic / PIXSELL

Europsko prvenstvo u streljaštvu u Osijeku "EPSO 2021." okupit će od 23. svibnja do 6. lipnja oko 1.200 natjecatelja i 500 službenih osoba iz 56 zemalja, a izniman doprinos u organizaciji i pripremi natjecanja dali su pripadnici Hrvatske vojske, izvijestili su u petak organizatori.


Ministar obrane Mario Banožić rekao je na konferenciji za novinare da je Hrvatska vojska, u dogovoru s Hrvatskim streljačkim savezom, radila na pripremi terena za postavljanje infrastrukture, a pripadnici Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske pripremali su teren i izvodili inženjerijske radove u kompleksu streljane Pampas.

- Zadaća je obavljena u roku od 30 dana. Nakon toga su se pripadnici Hrvatske vojske uključili u obavljanje ostalih radova, i bit će ovdje prisutni za vrijeme natjecanja, dodao je.

Na konferenciji su, uz ministra obrane sudjelovati i predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog streljačkog saveza, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

- Streljaštvo je iznimna disciplina, važna za Hrvatsku vojsku, gdje vidim buduću suradnju s Hrvatskim streljačkim savezom i osječkom streljanom "Pampas", ali isto tako imamo i vlastite provjere, za koje ćemo koristiti ovu infrastrukturu, istaknuo je Banožić. 

Ocijenio je da Slavonija i Baranja imaju priliku, kroz ovakva događanja, potaknuti selektivni oblik turizma, a to je rekreativni turizam, gdje nas naša sportska infrastruktura i znanje, označuju dobrim organizatorima. Vjeruje da će to prepoznati i strani mediji te da će to biti preporuka za sve buduće događaje, rekao je ministar Banožić.

"EPSO 2021." u Osijeku vrijedan događaj i u kontekstu turizma

Izaslanik ministrice turizma i sporta Krešimir Šamija zahvalio je svim organizatorima koji su uložili napore da u uvjetima pandemije, organiziraju Europsko prvenstvo u streljaštvu u Osijeku "EPSO 2021." bez gledatelja.

Ističe da je Osijek domaćin tri od ukupno 16 velikih sportskih priredbi, koje financira ovo Ministarstvo.

- Europsko prvenstvo u streljaštvu, uz svjetski gimnastički kup i festival ekstremnih sportova "Pannonian Challenge", pokazuje da je Osijek sportski grad, rekao je Šamija. 

Ministarstvo će nastaviti pomagati sve koji uspješno promoviraju Hrvatsku i hrvatski sport. Ovo je iznimno vrijedan događaj i u kontekstu turizma te prepoznavanja Slavonije, kao destinacije s velikim turističkim potencijalom, poručio je Šamija.

Predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza Hubert Kišpal zahvalio je svima na pripremi natjecanja i izvođenju radova, a posebice Ministarstvu obrane RH, koje je omogućilo pomoć Hrvatske vojske.

Popunili smo sve smještajne kapacitete u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, i nadam se da ćemo uskoro pojačati ovu infrastrukturu, dodao je Kišpal.

Osječko-baranjski Župan Ivan Anušić ocijenio je da se ovakvim događajima "povećava vidljivost Osijeka i Županije", 

- U specifičnim uvjetima pandemije teže je organizirati natjecanje, ali tako pokazujemo da smo i dalje aktivni kroz organizaciju velikih sportskih događanja, kojima pokazujemo našu kvalitetu i ponudu, rekao je Anušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!