10:23 / 07.04.2021.

Autor: A.M./Hina

Osaka otkazala prolazak olimpijske baklje

Ilustracija

Ilustracija

Foto: / / PIXABAY

Japanska regija Osaka otkazala je u srijedu događaje vezane za dolazak olimpijske baklje zakazane širom prefekture zbog rekordnih brojki zaraze koronavirusom, koje su potaknule vladu na proglašenje izvanrednog stanja.

Prefektura je u srijedu izvijestila o više od 800 novih infekcija, a teški slučajevi napunili su oko 70 posto kapaciteta bolničkih kreveta u regiji.

Japanske zdravstvene vlasti strahuju da Japan ulazi u četvrti val zaraze samo 107 dana prije početka Olimpijskih igara u Tokiju, a akcija cijepljenja još je u ranoj fazi.

Guverner Osake Hirofumi Yoshimura rekao je da će sve ulične manifestacije dočeka baklje biti otkazane, dodajući da se medicinski sustav suočio s ogromnim naprezanjem jer je zaraženija varijanta povećala broj slučajeva među mladima.

- Gotovo je sigurno da je ovaj mutirani soj vrlo zarazan velikom brzinom prijenosa. Želio bih zamoliti sve stanovnike prefekture Osaka da se suzdrže od nepotrebnih izlazaka, kazao je guverner Osake.

Osaka i susjedne prefekture Hyogo i Miyagi započeli su u ponedjeljak mjesec dana ciljanih mjera zaključavanja (lockdown), kako bi obuzdali virulentniji soj virusa.

- Hitne mjere na području Osake mogle bi se proširiti na Tokio i drugdje ako je potrebno, rekao je u nedjelju japanski premijer Yoshihide Suga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!