Organizatori Croatia Rallyja očekuju čak 350.000 gledatelja

25.02.2022.

14:30

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Konferencija za medije Croatia Rallyja 2022.

Konferencija za medije Croatia Rallyja 2022.

Foto: WRC Croatia Rally / Press

Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja, koji će se održati od 21. do 24. travnja, a koji je ove godine po drugi put u kalendaru Svjetskog prvenstva, na konferenciji za medije u petak najavio je kako se tijekom održavanja utrke očekuje čak 350.000 gledatelja.

Trenutačno je u tijeku Švedski reli koji završava u nedjelju, a prva sljedeća utrka održat će se upravo u Hrvatskoj.

S obzirom da ova godina nije kao prošla u kojoj je pandemija znatno ograničila putovanja, natjecanja i okupljanja, organizatori se nadaju da će broj prijavljenih posada biti oko sto. Posebnost ovogodišnjeg natjecanja će biti i organizirani dolazak publike.

Osim slobodnog gledanja uz staze brzinskih ispita, kao što je to i običaj, organizatori ovaj put gledatelje pozivaju i u posebno osmišljene Fan zone, u kojima ih očekuje cjelovita zabavna i ugostiteljska ponuda.

- Izuzetno smo sretni i ponosni što uz podršku i pomoć Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, županija, sponzora i svih drugih partnera u Hrvatsku ponovo dovodimo ovaj spektakl. Jedna je to od najvećih pobjeda i priznanja za hrvatski auto-sport ikada. Dobiti WRC je već samo po sebi ogroman uspjeh, a zadržati ga i potpisati ugovor na tri godine je dokaz kako znamo 'posao' i da je prošlogodišnje izdanje Croatia Rallyja bilo organizirano na vrlo visokoj razini. Radi se o vrlo zahtjevnoj organizaciji događaja koji će se po prvi puta odvijati pred publikom. Očekujemo vrtoglavu brojku od oko 350.000 gledatelja pa stoga pozivamo i posjetitelje da vode brigu o okolišu i smanjenju prometnih gužvi, da se grupiraju u automobilima i da na lokacije dolaze zajedno, rekao je Šaškin. 

- Ljubiteljima oktanskih uzbuđenja ove godine pripremamo brojna iznenađenja i bogat sadržaj i uz stazu i u Fan zonama. Ulaznice za Fan zonu Platak već su u pretprodaji. Fan zone pružaju puni doživljaj jer osim pogleda na najatraktivnije prolaske svjetskih reli zvijezda, posjetiteljima nude bogatu ugostiteljsku ponudu i cjelodnevnu zabavu. Najveća Fan zona nalazit će se na Zagrebačkom Velesajmu i prva će krenuti s radom, već u utorak,19. travnja. Tamo će posjetitelji moći vidjeti servisne prostore top natjecatelja, kupiti suvenire Croatia Rallyja, top timova i WRC-a, okušati svoje umijeće na nekom od simulatora, uživati ugostiteljskoj ponudi i nastupima poznatih rock izvođača, najavio je Šaškin.

Daniel Šaškin

Daniel Šaškin

Foto: WRC Croatia Rally / Press

Logističku potporu organizatorima pružit će i Fakultet prometnih znanosti.

- Kako se radi o logistički i organizacijski iznimno zahtjevnom sportskom događaju, veliko nam je zadovoljstvo, ali i prilika i izazov za naše stručnjake što smo drugu godinu zaredom partneri WRC Croatia Rallyja. Fakultet prometnih znanosti pružit će stručnu pomoć u aktivnostima planiranja regulacije prometa te logističke podrške održavanju WRC Croatia Rallyja, a postavljanjem simulatora sigurne vožnje u Parku vozača na Velesajmu zajedno ćemo podizati svijest o važnosti odgovornog ponašanja u prometu, rekao je dekan Tomislav Josip Mlinarić.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner naglasio je gospodarsku važnost činjenice kako je Croatia Rally u kalendaru WRC-a.

- WRC Croatia Rally iznimno je gospodarski bitan Hrvatskoj. Radi se o jednom od najvećih sportskih natjecanja u povijesti naše zemlje, a očekuje nas popunjavanje gotovo svih smještajnih kapaciteta te gosti visoke platežne moći. Ovakvim događajima idemo koracima koji nam trebaju, a međunarodna promocija koju Hrvatska dobiva mjeri se u milijunima eura. Istodobno populariziramo auto-sport te očekujemo pozitivne efekte te privlačenje novih ljudi u naš sport. Prva godina prošla je odlično, ali sad tek treba potvrditi odlične ocjene koje smo dobili. S ponosom ističem da je ova utrka i hrvatski proizvod jer za gotovo cijelu organizaciju odgovorni su hrvatski sportski djelatnici i entuzijasti, poručio je Štetner.

Podršku utrci dali su i Grad Zagreb te Vlada Republike Hrvatske koji sufinanciraju troškove organizacije natjecanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!