12:01 / 30.11.2021.

Autor: A.M./Hina

Omikron je sinonim za nove probleme, ali ZOI će uspjeti

Osoba ženskog spola zabrinutog izraza lica pred sjedištem Organizacijskog odbora ZOI-ja

Osoba ženskog spola zabrinutog izraza lica pred sjedištem Organizacijskog odbora ZOI-ja

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Kina je u utorak priznala da je nova varijanta koronavirusa nazvana Omicron sinonim za dodatne poteškoće u organizaciji Zimskih olimpijskih igara koje će se u Pekingu održati od 4. do 20. veljače, ali ističe kako vjeruje da će ZOI ipak uspjeti.

- To će donijeti sigurno neke nove izazove, što se tiče borbe protiv epidemije, izjavio je na konferenciji za novinare Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.


- Ali Kina ima iskustva po tom pitanju i potpuno sam uvjeren da će se ZOI održati bez problema i kao što je predviđeno, istaknuo je.


Kina je dovela epidemiju pod kontrolu na svom teritoriju zahvaljujući drakonskim mjerama: strogim ograničavanjem međunarodnih letova, obaveznom karantenom po dolasku u zemlju, masovnim testiranjima i izolacijom kontakata koji su bili identificirani preko aplikacija za praćenje.


Život se u Kini uvelike vratio u normalu na proljeće prošle godine, ali je zemlja i dalje suočena s pojavama sporadičnih žarišta.


I dok su kineske granice praktički zatvorene od ožujka 2020. Zimske olimpijske igre u Pekingu će se održati u "sanitarnom balonu" iz kojeg će izaći samo oko 2.900 očekivanih sportaša.


Svi će sudionici trebati biti cijepljeni i morat će biti u karanteni 21 dan po dolasku u zemlju. Također, svi će biti testirani svakodnevno.


Sportske događaje moći će pratiti samo oni koji žive u Kini.


Kina zadnjih nekoliko tjedana ima po desetak novih slučajeva Covida-19 dnevno. Varijanta Omicron još nije otkrivena na kineskom teritoriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!